Transport Online - Aanklager Mueller hoort campagneleider Trump

Aanklager Mueller hoort campagneleider Trump

Aanklager Mueller hoort campagneleider Trump
30-10-2017 13:37 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Paul Manafort, de man die in 2016 de verkiezingscampagne van Donald Trump leidde, moet zich bij de federale autoriteiten melden. Hij wordt verhoord over mogelijke Russische betrokkenheid en inmenging bij dat campagneteam.

Behalve Manafort moet ook zijn voormalige zakenpartner Rick Gates zich melden. De twee zijn de eersten die worden gedagvaard in het officiële onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller en de FBI naar de mogelijke Russische betrokkenheid instellen, zo melden Amerikaanse media.

Wat de officiële aanklacht tegen het duo precies inhoudt, is nog onduidelijk. Een speciale jury keurde de aanklacht in elk geval vrijdag al goed. Beide betrokken mannen waren niet voor een reactie bereikbaar.

De naam van Gates (61) komt voor op verscheidene documenten die te maken hebben met bedrijven die Manafort op Cyprus vestigde. Die bedrijven ontvingen betalingen van politici en zakenlieden in Oost-Europa, ontdekte The New York Times.

Manafort werkte in elk geval ooit voor onder anderen de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj (2010-2014), van wie hij miljoenen zou hebben ontvangen, en de dictator Mobutu Sese Seko in Congo. Veel te laat, op 27 juni 2017, meldde hij zich aan bij het ministerie van Justitie omdat hij werkte voor buitenlandse mogendheden. Zo'n aanmelding is verplicht in de Verenigde Staten.

De 68-jarige jurist werkte ook mee aan de campagnes van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaten Ford, Reagan en Bush. President Trump heeft tot nu toe elke suggestie van Russische betrokkenheid strikt van de hand gewezen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,652
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions