Transport Online - Laatste Fokker van KLM geland op Schiphol [+foto's]

Laatste Fokker van KLM geland op Schiphol

Laatste Fokker van KLM geland op Schiphol [+foto's]
28-10-2017 23:45 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

SCHIPHOL - Voor het laatst is een Fokker 70 van de KLM volgens schema aangekomen op Schiphol. Het toestel, met een beeltenis van luchtvaartpionier Anthony Fokker op de staart, kwam uit Londen. Langs de landingsbaan stonden veel vliegtuigspotters. Het toestel werd feestelijk onthaald in de hangar.

KLM neemt afscheid van de Fokkers omdat het onderhoud van de intussen verouderde vliegtuigen een dure grap is geworden. De maatschappij heeft ze ingeruild voor toestellen van Embraer uit Brazilië. KLM had ooit 26 Fokkers in de vloot. Daar zijn er zeven van over.

Zondag maken de vliegtuigen een laatste 'fly-over' om vervolgens in het Britse Norwich van alle KLM-kleuren te worden gestript. Daarna gaan ze naar kopers in Azië en Zuid-Amerika. Ook wordt zondag een Fokker-monument onthuld op Schiphol-Oost, in de vorm van het karakteristieke staartstuk.

De bekendste piloot van de Fokker 70 is koning Willem-Alexander. Eerder dit jaar werd bekend dat hij al jaren anoniem voor de KLM op de toestellen vliegt om aan zo aan zijn jaarlijkse vlieguren te komen. De koning bestuurde ook regelmatig zelf het regeringsvliegtuig, tot voor kort eveneens een Fokker 70.

Voor luchtvaartliefhebbers zijn het moeilijke dagen. Vrijdag kwam een eind aan de Duitse prijsvechter Air Berlin. De laatste vlucht, met het speciale vluchtnummer BER4EVR, ging van München naar de Berlijnse luchthaven Tegel. Daar maakte het toestel drie ererondjes in de vorm van een hart - Air Berlin stond bekend om de chocolade hartjes die na elke vlucht werden uitgedeeld. De prijsvechter ging ten onder door de moordende concurrentie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,686
Diesel1,268

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions