Clicky


Tienduizenden gasmeters vervangen vanwege fout

Tienduizenden gasmeters vervangen vanwege fout
28-10-2017 10:30 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De beheerders van de gasnetwerken gaan de komende tijd in totaal zo´n 40.000 gasmeters vervangen. De meters zijn nog maar een jaar geleden geïnstalleerd, maar ze blijken niet aan de specificaties te voldoen. Het schroefdraad waarmee ze vastzitten is te kort.

Ongeveer de helft van de meters met de productiefout is al vervangen, de andere helft volgt "binnen afzienbare tijd", meldt Netbeheer Nederland. De brancheorganisatie van netbeheerders stelt dat consumenten zelf geen actie hoeven te ondernemen en dat de meters in de tussentijd veilig zijn. Dat blijkt volgens hen uit onderzoek van certificeringsorganisatie Kiwa.

Tv-programma Kassa heeft twee deskundigen gesproken die de veiligheid van de zogeheten slimme meters van het merk Landis+Gyr waar het om gaat in twijfel trekken. Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale van de TU Delft en onafhankelijk technisch onderzoeker Peter Coppes zeggen dat de meters zo snel mogelijk vervangen moeten worden omdat door de fout mogelijk gas kan gaan lekken.

Kwalijk

De netbeheerders bestrijden dat de meters onveilig zijn. Dat ze toch worden vervangen, is volgens Netbeheer Nederland besloten omdat uit onderzoeken is gebleken dat onzeker is of de meters door de productiefout wel twintig jaar mee kunnen, zoals de bedoeling is. Volgens een woordvoerster wilden Kassa en Ale voor de uitzending niet vertellen waar ze hun conclusies op baseren. Ze noemt dat kwalijk, omdat het over veiligheid gaat.

Een redacteur van Kassa zegt dat de netbeheerders wel degelijk uitleg hebben gekregen. Ze vertelt dat de deskundigen "in het algemeen" hebben gezegd dat het gebruik van te kort schroefdraad tot risico´s leidt. Verder baseren ze zich op een foto van een bewuste gasmeter die netbeheerder Stedin heeft verstrekt. Stedin besloot als eerste van de netbeheerders om 15.000 van deze gasmeters te vervangen. Kassa heeft de netbeheerders zelf ook gevraagd naar hun onderzoeksgegevens, maar die kreeg het programma niet.

Kassa is zaterdagavond om 19.05 uur op NPO1.