Clicky


Rajoy stuurt Catalaanse regering naar huis

Rajoy stuurt Catalaanse regering naar huis
28-10-2017 00:54 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

MADRID - De Spaanse premier Mariano Rajoy ontslaat zoals verwacht de Catalaanse regering van Carles Puigdemont. Ook laat hij het Catalaanse parlement ontbinden. De Catalanen gaan op 21 december naar de stembus om nieuwe regionale volksvertegenwoordigers te kiezen, zei de premier.

Rajoy vertelde hoe hij artikel 155 van de Spaanse grondwet gaat toepassen om de politieke crisis in zijn land het hoofd te bieden. De senaat gaf hem daar eerder op de dag toestemming voor, nadat het Catalaanse regioparlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid.

De centrale regering in Madrid neemt de taken van de Catalaanse bestuurders voorlopig over. Verder moet ook de chef van de Catalaanse politiemacht Mossos d'Esquadra opstappen en moeten de Catalanen de diplomatieke posten sluiten die ze hebben geopend in het buitenland.

Rajoy sprak in zijn toespraak, die op televisie werd uitgezonden, over een trieste dag voor Spanje. Hij zei dat het belangrijk is naar alle Catalaanse burgers te luisteren. Hij benadrukte echter ook dat niemand boven de wet staat.

Terwijl de premier speechte, stonden duizenden aanhangers van de separatisten buiten het hoofdkwartier van het Catalaanse regionale bestuur aan het Plaça de Sant Jaume in Barcelona. De aangekondigde maatregelen wierpen een schaduw over de eerdere feestvreugde.

Die plannen komen voor de Spanjaarden vermoedelijk niet als een verrassing. Rajoy maakte vorige week al op hoofdlijnen bekend hoe hij wilde ingrijpen om de opstandige Catalanen weer in het gareel te krijgen. De Spaanse regering vindt dat de Catalaanse separatisten illegaal bezig zijn. Zo staat in de grondwet dat Spanje een ondeelbare eenheid is.