Transport Online - Solidariteitsactie Rotterdamse havenwerkers om 'moderne slavernij' op bulkschip

Solidariteitsactie Rotterdamse havenwerkers om 'moderne slavernij' op bulkschip

Solidariteitsactie Rotterdamse havenwerkers om 'moderne slavernij' op bulkschip
27-10-2017 17:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Havenmedewerkers van overslagbedrijf EBS hebben twee weken geleden een succesvolle solidariteitsactie gehouden. Zij weigerden het schip Vitakosmos uit te laden, omdat de Filipijnse bemanning voor een hongerloon bleek te werken. De woedende rederij Kosmos hield FNV Havens hiervoor verantwoordelijk en sleepte hen voor de rechter.

Cees Bos, bestuurder FNV Havens: "Volgens de inspecteur van de internationale vakbond ITF werden de lonen van de bemanning niet conform het geldende ILO-verdrag betaald. Het bleek dat zij tussen de 180 en 230 euro per maand verdienden, wat schandalig is. De havenwerkers van EBS hebben uit solidariteit geweigerd het schip te lossen. De rechter heeft donderdag 26 oktober de FNV in het gelijk gesteld en vastgesteld dat de FNV deze actie niet heeft geïnitieerd. De rechter vonniste ook dat deze havenwerkers het volste recht hadden deze solidariteitsactie te houden."

FNV Havens informeert leden in de haven wel als er misstanden op schepen worden geconstateerd. Als vakbond heeft de FNV het recht om personeel te informeren over wat er speelt. Bos: "De haven kent een lange traditie van solidariteit. Toen de mannen erachter kwamen dat er schandalige praktijken op zo’n schip blijken te zijn, dan komen ze op voor zo’n bemanning. Ze willen gewoon geen onderdeel zijn van deze moderne slavernijpraktijken."

Inmiddels is het schip bij EBS vertrokken en ligt het in de Vulkaanhaven in Vlaardingen. Vandaag hebben ook daar de inspecteurs van ITF geen toegang gekregen tot dit schip. Hierop hebben de medewerkers van de terminal in Vlaardingen besloten om ook het werk stil te leggen op deze boot. Bos: "Wij gaan ervan uit dat de reder met ITF op enig moment een overeenkomst sluit. FNV Havens heeft diep respect voor de havenwerkers die op deze manier hun solidariteit betuigen."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Truckoccasions