Clicky


Aanhoudingen vanwege mensonterende mensensmokkel

Aanhoudingen vanwege mensonterende mensensmokkel [+foto's]
26-10-2017 17:37 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - In het kader van een dossier van het Belgisch federaal parket betreffende mensensmokkel werden er vandaag, donderdag 26 oktober, op vraag van de onderzoeksrechter van Oost-Vlaanderen, politie 13 huiszoekingen in België verricht. Deze huiszoekingen vonden plaats in Zelzate, Waasmunster, Gent, Hamme, Sint-Niklaas, Ravels en Evergem.

Acht personen werden meegenomen voor verhoor, de onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding.

Het onderzoek betreft een vermoedelijk zeer goed gestructureerde criminele organisatie die mensen vanuit Syrië en Afghanistan, via hoofdzakelijk Oost-Europa naar Groot-Brittannië probeerde te smokkelen.

In totaal werden 110 transporten in beeld gebracht, waarvan er 50 konden worden onderschept. Ongeveer 1100 illegalen waren hierbij betrokken, een 400 tal personen konden gered worden.

Het onderzoek dat in januari 2017 begon werd op Europees niveau gevoerd. Er werd dan ook een Joint Investigation Team (JIT) opgericht bestaande uit België, Groot-Brittannië, Nederland, Bulgarije en Frankrijk.

Er werd eveneens nauw samengewerkt met Griekenland, Servië en Duitsland. Bij Eurojust werden er verschillende coördinatievergaderingen tussen de diverse betrokken landen gehouden.

In Groot-Brittannië werden er vandaag tegelijkertijd 20 huiszoekingen uitgevoerd, onder andere in Londen en Birmingham. De Belgische onderzoeksrechter heeft eveneens zeven Europese aanhoudingsbevelen gestuurd aan Bulgarije.

In totaal werden 26 aanhoudingen verricht, acht in België, Zeven in Bulgarije en elf in Groot-Brittannië. In totaal werden 42 huiszoekingen verricht.

De wijze waarop de slachtoffers werden vervoerd gebeurde in bijzonder gevaarlijke omstandigheden en met een totaal gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van de slachtoffers.

Er werden verschillende transporten uitgevoerd door middel van hiertoe speciaal aangepaste lichte vrachtwagens. Sommige voertuigen werden hiervoor uitgerust met een valse dubbele deur achteraan.

De slachtoffers werden verplicht om plaats te nemen in een zeer smalle ruimte tussen beide constructies. In andere vrachtwagens werd er in de laadruimte een opening gemaakt, waaronder een smalle bak werd gemaakt, waarin mensen, zowel mannen, vrouwen als kinderen, werden gepropt. Dat dit tot bijzonder levensgevaarlijke situaties leidde staat buiten kijf.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,964
Diesel1,646

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions