Clicky


NS sluit poortjes op Utrecht Centraal

NS sluit poortjes op Utrecht Centraal
26-10-2017 10:19 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen sluiten vanaf maandag 6 november de toegangspoortjes op station Utrecht Centraal. Dat betekent dat het station vanaf dan alleen toegankelijk is voor mensen met een OV-chipkaart met voldoende saldo of een ander geldig vervoerbewijs.

Het sluiten van de poortjes volgt op een proef die het spoorbedrijf in april deed. Deze noemt de NS geslaagd. Op Utrecht Centraal is nu nog een kwart van de poortjes geopend.

Sinds 2014 heeft de NS al op 71 stations de toegangspoortjes gesloten. Rond stations waar dit het geval is, ziet het spoorbedrijf een vermindering van zwartrijders, minder agressie in de trein en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers.

Iemand uitzwaaien op het perron, of even het station binnenlopen om bij een winkel iets te kopen, blijft mogelijk. Wie genoeg saldo op zijn chipkaart heeft staan, kan naar binnen lopen en binnen een uur kosteloos weer uitchecken. Passanten kunnen gebruik maken van de stationspassage zonder poortjes, naast de stationshal.

Utrecht wordt na Rotterdam de tweede grote stad waar de NS de toegangspoortjes sluit. Vorige maand liet de NS weten dat ook een proef op Amsterdam CS goed verlopen is. De bedoeling is dat later dit jaar ook in de hoofdstad de poortjes sluiten, zo laat een woordvoerder weten. Den Haag moet ook nog volgen.

Met het sluiten van de poortjes stelt de NS zich ten doel dat straks meer dan 90 procent van de treinreizigers tijdens hun reis minstens één keer een gesloten toegangspoortje tegenkomt. Volgens de zegsman van het spoorbedrijf zal die doelstelling aan het einde van dit jaar zijn bereikt.