Puigdemont zegt bezoek aan Madrid af

Puigdemont zegt bezoek aan Madrid af
25-10-2017 20:02 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BARCELONA - De Catalaanse leider Carles Puigdemont reist niet naar Madrid om daar voor de Spaanse Senaat een verklaring af te leggen. Hij zou donderdag of vrijdag naar de Spaanse hoofdstad gaan om daar het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid toe te lichten.

De regering van Catalonië bevestigde de afzegging woensdag. Puigdemont was van harte welkom bij de Senaat, zo deelde de vicevoorzitter daarvan enkele dagen geleden nog mee. De Senaat stemt vrijdag over het voornemen van de regering-Rajoy om artikel 155 uit de grondwet toe te passen, waarmee de autonome Catalaanse regering kan worden geschorst en Madrid het bestuur overneemt.

De Spaanse minister van Onderwijs, Cultuur en Sport Inigo Mendez de Vigo uitte namens de regering in Madrid scherpe kritiek op het besluit van de Catalaanse leider om niet te komen. ,,Het is duidelijk dat de heer Puigdemont geen dialoog wil. Dat was van begin af aan zo. Al in januari heeft hij een uitnodiging afgeslagen."

Puigdemont is donderdagmiddag in Barcelona aanwezig bij een zitting van het Catalaanse parlement, dat wederom over de gebeurtenissen rond onafhankelijkheid vergadert. De krant El Pais suggereert dat de Catalaanse volksvertegenwoordiging die bijeenkomst wel eens naar vrijdag kan doorschuiven, om op die manier meteen te kunnen reageren op het besluit van de Spaanse senaat.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden