Transport Online - Controles op landbouwverkeer in Friesland

Controles op landbouwverkeer in Friesland

Controles op landbouwverkeer in Friesland
25-10-2017 12:02 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

LEEUWARDEN - Ook dit najaar heeft de politie in Friesland weer extra gecontroleerd op landbouwvoertuigen in de gehele provincie. Er zijn in totaal 108 landbouwvoertuigen gecontroleerd.

Elk jaar houdt de politie in Friesland in het voorjaar en najaar extra controles op landbouwvoertuigen. In deze jaargetijden nemen het aantal landbouwvoertuigen op de wegen toe. Voorgaande jaren hebben laten zien dat er nog vaak veel niet in orde is aan de grote machines. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Reden voor de politie om extra alert te zijn. De agenten hebben vooral gekeken naar de technische staat van de voertuigen, uitstekende delen en juiste markering.

Bij de controles zijn er 27 waarschuwingen uitgegeven en 20 bekeuringen uitgeschreven. De waarschuwingen en processen-verbaal zijn voornamelijk gegeven voor verkeerde of ontbrekende markeringsdriehoek, spiegels en verlichting. Ook kwamen de agenten verkeerd bevestigde ladingen tegen, scherp uitstekende delen en te brede voertuigen of aanhangwagens.

Agenten komen vaak dezelfde gebreken tegen bij de controles; de verlichting werkt niet altijd goed, er zijn vaak scherp uitstekende delen achter een tractor die te ver uitsteken en er wordt onvoldoende of onjuiste markering gevoerd. Ondanks dat landbouwvoertuigen vaak groot en opzichtig zijn, blijft het belangrijk om goed zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers, meldt de politie. 

Tijdens controles zien agenten vaak dat de lading niet goed is vastgezet. Als het voertuig een ongecontroleerde wending maakt is de kans aanwezig dat de lading gaat schuiven waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De lading kan daardoor op de weg vallen of het gewicht verplaatst zich zo snel naar één zijde van het voertuig, dat het voertuig hierdoor niet meer goed bestuurbaar is of zelfs kan kantelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions