Clicky


'Verkiezing geen oplossing crisis Catalonië'

'Verkiezing geen oplossing crisis Catalonië'
24-10-2017 10:48 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MADRID - De politieke crisis in Catalonië kan niet worden opgelost door alleen regionale verkiezingen uit te schrijven. Dat zei de Spaanse minister van Justitie dinsdag tijdens een radio-interview.

De Spaanse premier Mariano Rajoy kondigde vorige week aan de regering van de autonome regio te willen ontslaan. Ook komen er nieuwe regionale verkiezingen. Spanje wil daarmee een einde maken aan de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging.

"Alles is niet opgelost door simpel verkiezingen aan te kondigen'', zei Rafael Catala. De minister noemde het een positieve stap als de regionale leider van Catalonië, Carles Puigdemont, naar de Spaanse Senaat komt om een oplossing te vinden voor het conflict tussen het naar onafhankelijkheid strevende Catalonië en Madrid.

Puigdemont liet eerder al weten naar Madrid te willen komen om daar voor de Senaat een verklaring af te leggen. Spaanse media meldden dat de Senaat hem voor donderdag heeft uitgenodigd, maar dat Puigdemont op vrijdag wil komen. Dat is de dag dat de Senaat stemt over het voornemen van premier Rajoy om artikel 155 van de grondwet in werking te stellen en daarmee de Catalaanse autonomie op te schorten.