Clicky

 
Transport Online - FNV en werkgevers vrachtluchtvaart: opdracht Dijksma positief

FNV en werkgevers vrachtluchtvaart: opdracht Dijksma positief

FNV en werkgevers vrachtluchtvaart: opdracht Dijksma positief
23-10-2017 10:08 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Vakbond FNV en vrachtluchtvaart-werkgeversorganisaties Air Cargo Netherlands (ACN), evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn positief over de opdracht van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aan de luchthaven Schiphol.

De staatssecretaris heeft de luchthaven opdracht gegeven om binnen vier weken een voorstel uit te werken voor het toekennen van extra vrachtvluchten en het herverdelen van vrijvallende vluchten. Dit schrijft ze in een brief aan ACN.

Brief biedt perspectief

"De kans dat Schiphol een vooraanstaande luchthaven kan blijven in luchtvracht wordt hierdoor groter. Dat is goed voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid die verbonden is met luchtvrachtvervoer", zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

Forse druk op Schiphol

"De opdrachten die de staatssecretaris aan Schiphol geeft, leggen een stevige druk op de luchthaven", stelt Joost Sitskoorn, adjunct-directeur evofenedex. "Schiphol moet binnen 4 weken met een goed voorstel komen om de positie van het vrachtvervoer te beschermen. We zullen alle middelen gebruiken om ze daarbij te ondersteunen. Het is van groot belang om hierbij rekening te houden met de positie van KLM, zodat er brede steun kan ontstaan voor de voorstellen."

Overbruggingsmaatregelen nodig

De opdrachten van de staatssecretaris komen te laat voor luchtvrachtmaatschappijen als Air Bridge Cargo (ABC), die in totaal al 30 vluchten hebben verloren. Zij zijn gedwongen uitgeweken naar buitenlandse luchthavens. Ook is het zeer de vraag of eventuele oplossingen op tijd komen voor de meer dan 100 werknemers bij vrachtafhandelaars, waaronder Menzies, die op korte termijn hun banen dreigen te verliezen.

FNV en werkgevers pleiten daarom met klem voor overbruggingsmaatregelen voor de winterperiode. "Op die manier kan de sector goed inspelen op de vraag die in de zomer van 2018 ontstaat", zegt Leen van der List, projectleider FNV Schiphol.

"Daarbij zie ik een nadrukkelijke rol voor de Luchtvaart Community Schiphol, de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Milieu, en individuele bedrijven op de luchthaven. De gesprekken daarover moeten snel starten."

Laat, maar mogelijk niet te laat

"Natuurlijk hadden wij liever gezien dat een brief met de huidige inhoud véél eerder was gekomen", zegt ACN-voorzitter Ivo Aris. "Maar het siert de staatssecretaris dat zij haar betrokkenheid bij de sector en de werkgelegenheid tot uitdrukking brengt op één van de laatste dagen van haar ambtstermijn. Om de toekomst van de luchtvrachtsector en daarmee de luchthaven Schiphol te waarborgen, blijft steun van de uitgaande en komende bewindspersonen bittere noodzaak."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions