Alle bewindslieden van VVD bekend

Alle bewindslieden van VVD bekend
19-10-2017 16:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Alle bewindslieden die voor de VVD in het kabinet met CDA, D66 en ChristenUnie gaan zitten, zijn bekend. De Haagse wethouder Bruno Bruins komt op Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen gaat Infrastructuur en Milieu leiden.

Ingewijden bevestigen ook de drie staatssecretarissen van de liberalen. Barbara Visser gaat naar Defensie, Tamara van Ark naar Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Mark Harbers zal zich op Veiligheid en Justitie met Immigratie gaan bezighouden.

De VVD levert inclusief premier Mark Rutte zes ministers. Eerder was al naar buiten gekomen dat Halbe Zijlstra is voorgedragen voor Buitenlandse Zaken en dat Eric Wiebes minister van Economische Zaken en Klimaat gaat worden. Zijlstra krijgt geen staatssecretaris, Wiebes wel.

Sander Dekker van de VVD wordt als minister bij het huidige ministerie van Veiligheid en Justitie verantwoordelijk voor de rechterlijke macht, zeggen Haagse bronnen. Ferdinand Grapperhaus van het CDA is de andere beoogde minister op het departement. Hij krijgt dan onder andere de politie onder zich.

Bij de ChristenUnie zijn de ministers ook bekend. Carola Schouten wordt vicepremier en minister van Landbouw. Oud-fractievoorzitter Arie Slob gaat naar Onderwijs Cultuur en Wetenschap waar hij zich gaat bezighouden met basis- en voortgezet onderwijs. Volgens het ND wordt de Apeldoornse wethouder Paul Blokhuis staatssecretaris van VWS voor de partij.

Voor het CDA wordt Hugo de Jonge vicepremier en minister van VWS. Hij richt zich op de langdurige zorg. Andere ministers voor het CDA worden Ank Bijleveld-Schouten (Defensie) en Wopke Hoekstra (Financiën).

De Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren wordt vicepremier in het kabinet namens D66. Zij gaat Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties leiden. CDA'er Raymond Knops wordt staatssecretaris op dit departement. Twee Kamerleden van D66 worden minister. Wouter Koolmees komt vermoedelijk op Sociale Zaken en Ingrid van Engelshoven op Onderwijs. Sigrid Kaag zou voor D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking worden, meldden verscheidene media.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,793
Diesel1,485

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden