Clicky


Benelux-landen gaan wegvervoer gerichter controleren

Benelux-landen gaan wegvervoer gerichter controleren
19-10-2017 11:42 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Dankzij een nieuw Benelux-besluit gaan de inspectiediensten voor het wegvervoer van de Benelux-landen met elkaar gegevens uitwisselen over het gebruik van de tachograaf en het respect voor de rij- en rusttijden door transportondernemingen. Op basis van deze gegevens worden risicoprofielen opgesteld en zullen ondernemingen met een hoog risicocijfer meer en gerichter worden gecontroleerd.

Deze beslissing op Benelux-niveau komt de verkeersveiligheid en het ‘level playing field’ in de wegvervoersector sterk ten goede. Gerichtere controles laten ook toe met dezelfde middelen efficiënter te gaan controleren.

Vandaag zitten in Den Haag de topambtenaren van de transportministeries van de Benelux samen om onder andere de uitvoering van dit Benelux-besluit op het terrein voor te bereiden en kracht bij te zetten.

Verdrag van Luik

Deze gerichtere controles kaderen binnen de bestaande Benelux-samenwerking op het gebied van wegvervoerinspectie, geregeld in het Verdrag van Luik. Op basis van dit Verdrag voeren Nederlandse, Belgische en Luxemburgse inspecteurs in de drie landen samen controles uit op vrachtwagens en autobussen. Zo vonden er al negen gezamenlijke Benelux-controles plaats op in totaal 658 voertuigen, waarbij 265 inbreuken werden vastgesteld.

Stapsgewijze samenwerking

De gegevensuitwisseling tussen de drie landen wordt stapsgewijs uitgerold. In een volgend stadium zullen naast inbreuken op de rij- en rusttijden en de tachograaf, ook informatie worden uitgewisseld over andere inbreuken. Ook wordt er op termijn voorzien in het geautomatiseerd uitwisselen van deze gegevens.

Respect voor privacy

Aangezien het gebruik van vergaarde gegevens over individuele ondernemingen correct moet verlopen, bevat dit Benelux-besluit waarborgen voor het respecteren van de privacy.

Voorloper in de EU

Met dit besluit lopen de Benelux-landen voorop in de EU en zullen wellicht in de toekomst ook andere EU-lidstaten gegevens op dit vlak, in navolging van Benelux, gaan uitwisselen. Benelux zal dit actief gaan promoten bij andere landen, samenwerkingsverbanden en de Europese Commissie.