Clicky


Grote politie-actie tegen Duitse motorbende

Grote politie-actie tegen Duitse motorbende
18-10-2017 13:31 | Buitenland | auteur ANP/DPA

DÜSSELDORF - De Duitse politie heeft woensdagmorgen vroeg een grootschalige razzia uitgevoerd tegen leden van een motorbende in de regio Erkrath. Achtergrond van de actie was een verbod dat de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft uitgevaardigd tegen het chapter 'Hells Angels MC Concrete City' en onderafdeling 'Clan 81 Germany'.

In totaal ruim 700 agenten vielen in zestien steden, waaronder Kevelaer en Goch, dicht bij de grens met Limburg, woningen en bedrijven van clubleden binnen. Ze doorzochten ongeveer vijftig panden. Omdat een aantal bendeleden als "gevaarlijk'' te boek staat, zijn op sommige plaatsen speciale eenheden ingezet.

"De bendeleden zijn aantoonbaar crimineel. Hun dagelijks leven bestaat uit geweld, wapens, drugs en gedwongen prostitutie'', lichtte de verantwoordelijke minister Herbert Reul zijn besluit toe. "De rechtsstaat pikt het niet dat er parallelle gemeenschappen woekeren die zijn autoriteit en gezagsmonopolie minachten. Daarom is dit verbod een belangrijk signaal.''

Justitie houdt het chapter Erkrath al geruime tijd in de gaten. Dat de groep nu als criminele organisatie is verboden, is te danken aan de inmiddels verzamelde informatie. Wat de politie-actie, gecoördineerd vanuit Essen, precies heeft opgeleverd, is nog niet bekend. Ook niet of er arrestaties zijn verricht. Een woordvoerder zei dat de opdracht was bezittingen, waaronder de clubkas, in beslag te nemen en dat de politie daarmee nog niet klaar is.

De advocaat van de Hells Angels, Wolf Bonn, zei dat de politie haar doel is voorbijgeschoten. "Er zijn dingen in beslag genomen waarin de beslissing van het Openbaar Ministerie van Düsseldorf niet voorziet'', aldus Bonn. Het gaat om privé-eigendommen als motoren, horloges, cash geld en zelfs een bachelorscriptie. "We proberen een overzicht te krijgen van de maatregelen en de betrokken personen en beraden op ons juridische stappen tegen het verenigingsverbod.''