Clicky

 
Transport Online - Aantal trekkers voor oplegger blijft stijgen

Aantal trekkers voor oplegger blijft stijgen

Aantal trekkers voor oplegger blijft stijgen
18-10-2017 10:01 | Financieel | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Het aantal Nederlandse trekkers voor oplegger was op 1 januari 2017 bijna drie procent hoger dan een jaar eerder. Het aantal opleggers nam met ruim 4 procent toe. In het internationale transport door Nederlandse wegvervoerders wordt 88 procent van het gewicht vervoerd door deze trekkers. Dit blijkt uit cijfers die het CBS presenteert ter gelegenheid van de MobiliteitsRAI.

Nederland telde op 1 januari 2017 ruim 136 duizend zware vrachtvoertuigen: 62 duizend vrachtwagens en 74 duizend trekkers voor oplegger. Het aantal zware voertuigen nam met 1,3 procent toe in vergelijking met begin 2016. Deze stijging is geheel toe te schrijven aan de toename van het aantal trekkers voor oplegger met bijna 2 duizend voertuigen. Het aantal vrachtwagens daalde met bijna driehonderd voertuigen. Vanaf 2011 zijn er meer trekkers voor oplegger dan vrachtauto’s.

Ook meer opleggers op de weg

Het aantal opleggers steeg de laatste tijd harder dan het aantal trekkers. Het aantal opleggers nam in 2016 met 6 duizend toe naar 149 duizend, een stijging van vier procent vergeleken met een jaar eerder. Begin dit jaar waren er tweemaal zoveel opleggers als trekkers. Trekkers voor oplegger zijn efficiënt in het gebruik. Een chauffeur hoeft niet te wachten tijdens het lossen maar kan in principe meteen weer op weg met een andere oplegger achter de trekker. Het kan ook voorkomen dat een oplegger achter een trekker uit een ander land wordt gekoppeld.

Het meest worden trekkers voor oplegger ingezet door transportbedrijven die in opdracht goederen vervoeren. Vrachtwagens worden vaker gebruikt in het eigen vervoer, bijvoorbeeld door een bouwbedrijf dat met een eigen vrachtauto naar bouwplaatsen rijdt om bouwmaterialen af te leveren.

Overgrote deel internationaal vervoer met trekkers

In 2016 werd in totaal 657 miljoen ton goederen door Nederlandse vrachtvoertuigen vervoerd. Dit is een stijging van 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Van de 529 miljoen ton goederen die in 2016 binnen Nederland over de weg ging, gebeurde dit voor 69 procent door trekkers met oplegger. In het internationale vervoer werd vorig jaar 88 procent van de goederen door trekkers voor oplegger vervoerd.

Vooral vervoer stukgoed, voertuigen en machines met trekkers

Trekkers voor oplegger vervoerden het meest stukgoederen, voertuigen en machines. Verder bestond bijna een kwart van dit vervoer uit het bezorgen van voedingsproducten, bijvoorbeeld levensmiddelen van distributiecentra naar winkelketens. Bouwgerelateerde goederen vormden nog eens 15  procent van het vervoerde gewicht. 

Vrachtwagens vervoerden vooral ruwe mineralen (zoals zand, grind, klei en cement) en bouwmaterialen, en in mindere mate stukgoederen( zoals meubels en televisies) en chemische producten (waaronder verf of farmaceutische producten).

Foto's

  • J.Roeland
    A.G.van Geffen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden