Transport Online - Jeroen Dijsselbloem verlaat Tweede Kamer

Jeroen Dijsselbloem verlaat Tweede Kamer

Jeroen Dijsselbloem verlaat Tweede Kamer
11-10-2017 09:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verlaat de Tweede Kamer over twee weken. Dat bevestigt de partij. De oud-gedeputeerde uit Groningen, William Moorlag, zal hem opvolgen in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem heeft zijn ontslag per 25 oktober bij voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer gemeld. De PvdA'er ontbeert de "vuurkracht" om met een klein aantal mensen in de fractie oppositie te voeren, schrijft hij daarin.

"De Partij van de Arbeid, mijn partij, moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb", aldus de demissionaire bewindsman.

Deze week werd bekend dat Dijsselbloem zijn termijn als voorzitter van de eurogroep mag afmaken. Hij blijft die functie vervullen tot medio januari. Hij vervult die prestigieuze post sinds januari 2013.

De PvdA kreeg een ongenadig pak slaag bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. De sociaaldemocraten gingen terug van 38 naar negen zetels. Dijsselbloem zat - met een kleine onderbreking - van 2000 tot 2012 in de Tweede Kamer.

In het parlement hield hij zich onder meer bezig met onderwijs, integratie, vreemdelingenbeleid, openbaar vervoer en fiscale zaken. Enige bekendheid kreeg hij door zijn strijd tegen gewelddadige computerspelletjes en de seksualisering van de samenleving. Hij leidde in 2007-2008 het parlementair onderzoek naar het jarenlang gevoerde onderwijsbeleid.

In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet van VVD en PvdA. Het land verkeerde toen in een grote economische en financiële crisis. Hij zal het ministerie binnenkort met een groot overschot op de begroting verlaten.

"Dubbel gevoel: ga Jeroen ontzettend missen, maar ben heel blij met William Moorlag, gaat voor PvdA naar Tweede Kamer", twitterde Henk Nijboer. Hij is de financieel woordvoerder van de fractie van de PvdA.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,266

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions