Clicky

Oranje komt vijf treffers tekort tegen Zweden

10-10-2017 22:45 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - Wat al officieus was, is nu ook officieel. Na het gemiste EK in Frankrijk ontbreekt het Nederlands elftal volgend jaar ook op het WK in Rusland. In het laatste groepsduel van de kwalificatie bleef een zege met zeven treffers verschil op Zweden uit. Oranje vermaakte vooral voor rust, maar zegevierde slechts met 2-0.

In misschien wel zijn laatste interland eiste Arjen Robben een hoofdrol op. Al tijdens het volkslied toonde hij emoties. Na een minuut stilte voor de overleden burgemeester Eberhard van der Laan liet de aanvoerder nog een keer zien hoe je alles geeft als international. De aanvoerder toonde passie met ieder balcontact. Voor rust scoorde hij uit een strafschop en met een fraai schot. Robben vierde beide treffers alsof hij de Spaanse doelman Iker Casillas wél had gepasseerd in de finale van het WK 2010.

Oranje kent de spelregels al ruim een jaar. Het blijft echter jammer dat de FIFA heeft besloten dat niet het onderlinge resultaat, maar het doelsaldo beslissend is bij een gelijke stand. Want net als tijdens de 1-1 van vorig jaar in Solna was Nederland veel beter dan Zweden, dat er wel weer lustig op los scoorde tegen Luxemburg en Wit-Rusland.

De bezoekers uit Scandinavië beperkten zich vooral tot verdedigen en tijdrekken en kwamen in de eerste helft al goed weg toen Georginio Wijnaldum en Kenny Tete voor open doel misten. Zij lieten na Zweden echt zenuwachtig te maken.

Bondscoach Dick Advocaat koos na rust niet voor een extra aanvaller. Hij wisselde de ene spits Vincent Janssen voor de andere centrumaanvaller Bas Dost, zoals hij in de voorgaande duels met Frankrijk, Bulgarije en Wit-Rusland ook niet 'alles of niets' voor het doelsaldo speelde. Grote kansen als voor rust bleven uit, al had Wijnaldum nog wel kunnen scoren. Ook de wissels van Davy Klaassen voor Wijnaldum en Daryl Janmaat voor Tete leidden niet meer tot het 'wonder van Amsterdam'.

Wel boekte Advocaat zijn vierde zege in vijf kwalificatiewedstrijden. Daarmee scoort hij beduidend beter dan zijn voorganger Danny Blind, die eerst drie van de vier kwalificatieduels voor het EK in Frankrijk verloor en in de vijf duels voor de eindronde in Rusland slechts zeven punten haalde. Genoeg voor een plaats in de play-offs voor het WK in Rusland was het echter niet, waardoor Oranje volgend jaar zomer voor de tweede keer op rij moet toekijken tijdens een groot toernooi.