Transport Online - Stakingen in Frankrijk en België

Stakingen in Frankrijk en België

Stakingen in Frankrijk en België
10-10-2017 08:17 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS - In Frankrijk proberen de vakbonden dinsdag met stakingsacties het openbare leven plat te leggen. De bonden, met in totaal 5,4 miljoen leden, willen daarmee hun eisen kracht bijzetten tegen de plannen voor hervormingen van de arbeidsmarkt van president Emmanuel Macron.

Macron heeft die maatregelen na zijn verkiezingsoverwinning aangekondigd. De maatregelen die op de meeste bezwaren kunnen rekenen zijn de versoepeling van het ontslagrecht en verlaging van de betaling bij ziekte.

De bonden in de onderwijs- en luchtvaart- en transportsector hebben al aangekondigd aan de acties mee te doen. Verwacht wordt dat zeker 30 procent van het totale luchtverkeer van en naar Frankrijk uitvalt. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia heeft een deel van de vluchten naar Frankrijk geschrapt en klanten gewaarschuwd voor vertragingen.

Er zijn dit jaar al meer dan tien stakingen geweest. Die waren in omvang een stuk kleiner dan de nu aangekondigde acties.

Treinreizigers die naar België willen, moeten dinsdag eveneens rekening houden met forse vertragingen vanwege een staking van 24 uur. De Belgische spoorwegen waarschuwen voor zware verstoringen vanaf maandag 22.00 uur. De hogesnelheidstrein Thalys probeert de dienstregeling zo normaal mogelijk te houden, maar houdt ook rekening met overlast.

Uit protest tegen het "rechtse’’ regeringsbeleid leggen leden van de socialistische vakbond ACOD in tal van sectoren het werk neer. "De regering spendeert jaarlijks meer dan 4 miljard aan bedrijfswagens en bespaart bij de spoorwegen 3 miljard’’, aldus de bond.

Het openbaar vervoer in de meeste grote steden in België wordt ook getroffen en valt in een aantal gevallen helemaal uit. Ook bij de post en overheidsdiensten zal de dienstverlening lijden onder de staking. De kans is groot dat de politie wordt ingezet om het werk van stakende cipiers over te nemen.

De scholen functioneren wel normaal. Bij de publieke omroep en telecombedrijf Proximus zijn acties aangekondigd.

Foto's

  • Transavia - PH-XRY
    Transavia - PH-XRY
  • Transavia PH-HZJ
    Transavia PH-HZJ

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,893
Diesel1,522

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen