Clicky

 Regeerakkoord af, concept nu naar fracties

Regeerakkoord af, concept nu naar fracties
09-10-2017 11:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De vier partijen die een nieuw kabinet willen vormen, hebben maandag na ruim drie maanden overleg hun regeerakkoord af. De plannen voor de komende jaren gaan nu naar de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU). Zij buigen zich in de loop van de dag over het concept.

"Ik ben heel erg blij'', aldus VVD-onderhandelaar Mark Rutte. Hij sprak van een heel evenwichtig stuk. CDA-onderhandelaar Sybrand Buma zei overtuigd te zijn dat het een goed akkoord is.

Volgens Gert-Jan Segers van de CU zitten er ook compromissen in die pijn doen, al "vind ik het geheel zeer acceptabel''. Hij wees erop dat de coalitie in wording voor een meerderheid in beide Kamers geen stem kan missen. Daarom is het oordeel van de fractie volgens hem een hele belangrijke stap.

Alexander Pechtold (D66) toonde zich tevreden en sprak van een solide akkoord. "Er kan geïnvesteerd worden en lasten kunnen worden verlaagd'', zei hij. Pechtold noemde de plannen van het aanstaande kabinet ambitieus. De D66-fractie krijgt zo nodig "de hele dag verder om er met ons over te praten'', aldus de D66-voorman. De printers staan volgens hem "nu te razen''.

Prominente leden van meerdere partijen uitten in media echter al felle kritiek op enkele voorstellen die de afgelopen dagen uitlekten. VVD'ers bijvoorbeeld hebben bezwaar tegen de herinvoering van een belasting voor mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost.

Informateur Gerrit Zalm, die de onderhandelingen leidt, ontvangt de onderhandelaars van de vier partijen opnieuw dinsdagochtend. Zij melden dan wat hun fracties vinden van het akkoord. Daarna wordt dan het definitieve akkoord gepresenteerd.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats