Clicky


Extra geld voor wijkagenten

Extra geld voor wijkagenten
09-10-2017 09:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het nieuwe kabinet wil 270 miljoen euro per jaar extra uittrekken voor wijkagenten. In totaal wil de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie jaarlijks bijna een half miljard meer aan politie en justitie uitgeven.

Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving in de Telegraaf.

Er wordt extra geïnvesteerd in de aanpak van cybercrime. Hier wordt 60 miljoen euro voor vrijgemaakt. Daar is de afgelopen jaren al extra geld naar toegegaan. Op Prinsjesdag werd nog bekend dat er vanaf volgend jaar 26 miljoen extra beschikbaar voor is.

Verder meldt de krant ook dat asielzoekers straks niet meer voor vijf maar voor drie jaar een verblijfsvergunning krijgen. Kan hij of zij na die periode niet terugkeren naar zijn vaderland wordt de vergunning verlengd met twee jaar. Na vijf jaar kan een asielzoeker dan in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

En de NOS bericht nog dat het toekomstige kabinet teruggekeerde jihadgangers langer in voorlopige hechtenis wil kunnen houden. Daar moet een nieuwe wet voor gaan zorgen. Daardoor zou justitie meer tijd krijgen om bewijzen te verzamelen van mogelijk gepleegde misdaden.