Clicky


Martin van den Brink moet strijd in Oilibya Rally staken

Martin van den Brink moet strijd in Oilibya Rally staken
08-10-2017 16:51 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ERFOUD - Het team van Mammoet Rallysport heeft wegens technische problemen de strijd in de Oilibya Rally moeten opgeven. Martin van den Brink, Wouter Rosegaar en Richard Mouw kwamen vrijdagmiddag tot stilstand in een moeilijk toegankelijk deel in de woestijn en het gebergte rond Erfoud. Zondag, aan het einde van de middag, keren de mannen van Mammoet Rallysport weer terug in het bivak in de omgeving van Erfoud.

Voor Martin van den Brink kwam daarmee een vroegtijdig einde aan de sportieve ambities in Marokko. "Het ging eigenlijk best wel lekker in de eerste etappe", zo vertelde een in de bewoonde wereld teruggekeerde Martin van den Brink aan het begin van de zondagmiddag. "We reden op zich prima. Ik denk dat we een derde tijd hadden genoteerd als we niet vroegtijdig tot stilstand waren gekomen."

De Renault van Mammoet Rallysport kwam op zo’n 60 kilometer voor de finish tot stilstand. "Precies in een rivierbedding. We stonden op een erg vervelende plek. Dan is het heel moeilijk om iets te vinden of te repareren." Van den Brink en zijn manschappen hadden snel in de gaten dat het probleem niet zo maar te verhelpen was. "De monteurs van MKR moesten er bij komen. Maar dat bleek niet zo makkelijk om ons te vinden. Omdat we niet meer konden rijden moest de assistentietruck ons uit de proef halen, maar ook dat ging niet zo eenvoudig."

Voor Van den Brink, Rosegaar en Mouw zat er niets anders op dan te wachten en nog langer te wachten. "Zaterdagavond laat was de 6x6 truck ter plaatse. Maar toen de duisternis inviel konden we niet meer verder en zodoende bleven we een tweede nacht in de woestijn."

Vanochtend zette het team vervolgens koers richting het bivak in Erfoud. "Na twee keer de maan hebben zien opkomen en ondergaan is het wel leuk geweest. Ook twee keer een kampvuur maken in de woestijn is meer dan genoeg."

De Harskamper wist ondanks alle sportieve en technische tegenslag toch een positieve bijkomstigheid te noemen. "Wouter, Richard en ik hebben twee dagen bij elkaar gezeten. Dan leer je elkaar wel kennen. Dus als iemand iets wil weten over Wouter dan hoor ik dat wel...hahaha," aldus Van den Brink die overigens tevreden terugkijkt op de samenwerking met Wouter Rosegaar. "Het is een top-navigator. Dat merk je aan alles. Hij blijft rustig en zegt precies de juiste dingen op het juiste moment. Wouter heeft strak genavigeerd. Ik kijk uit naar het vervolg."

Dat vervolg zal nog even op zich laten wachten. De Oilibya Rally is voor Mammoet Rallysport voorbij. "We worden naar het bivak gesleept en morgen zetten we de truck op de kar. De truck gaat direct door naar Tsjechië. Mario Kress en zijn mannen moeten dan op onderzoek uit om het probleem te achterhalen."

Volgens Martin is er een injector kapot geslagen. "We hebben het vermogen teruggeschroefd. Daarmee lijkt het eerdere probleem met de turbo’s verholpen. We zullen nu moeten uitzoeken wat er in de motor precies gebeurd waardoor dit probleem is ontstaan."

In de Oilibya Rally wilde Martin zich graag meten met de rijders van Iveco Team De Rooy. "Het was natuurlijk in eerste instantie een test, maar we willen ook altijd proberen zo hoog mogelijk te eindigen."

De strijd om de winst in Marokko wordt uitgemaakt door de drie rijders van Team De Rooy. Na twee etappes is de Argentijn Federico Villagra koploper. Elisabete Jacinto (MAN) is tweede in het klassement, maar Wuf van Ginkel en Arthur Ardavichius liggen op de loer. De Oilibya Rally duurt tot en met dinsdag.