Transport Online - De Hond somber over levensduur Rutte III

De Hond somber over levensduur Rutte III

De Hond somber over levensduur Rutte III
08-10-2017 10:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet dat binnenkort aantreedt, zal de rit waarschijnlijk niet uitzitten. Dat verwacht opiniepeiler Maurice de Hond.

De komende coalitie bestaat uit meer partijen dan normaal en dan ook nog partijen die op relevante punten ver van elkaar af staan. Dat maakt de kans groot dat ze snel veel kiezers zullen verliezen. Dat zal al aan het licht komen bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en de Provinciale Statenverkiezingen in 2019, meent hij.

De Hond geeft veel voorbeelden van botsende standpunten binnen de aanhang van de beoogde regeringspartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zo denken ze heel verschillend over de opvang van vluchtelingen, het belastingtarief voor de hoogste inkomens, orgaandonatie, subsidie voor windenergie en versoepeling van het ontslagrecht.

Versnippering

De Hond ziet een grote versnippering van het electoraat. Kiezers volgen niet meer slaafs één partij en zijn het geregeld oneens met punten waar de partij van hun voorkeur wel voorstander van is. "Het principe van de politieke partij past niet meer bij de hybride opvattingen van de moderne mens", aldus De Hond zondag in een uitgebreide analyse.

Hij vindt dat partijen meer hadden moeten doen om de binding met kiezers vast te houden. Dat ze dat niet hebben gedaan, heeft ertoe geleid dat kiezers het gevoel hebben dat ze door politiek en bestuur worden genegeerd.,,Zolang men dat in Den Haag niet beseft (..) zal het in slow motion onderuitgaan van ons parlementaire stelsel voortduren."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,743
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions