Clicky


Eisen tot 7 jaar voor drugstransporten naar Scandinavië en Groot-Brittannië

Eisen tot 7 jaar voor drugstransporten naar Scandinavië en Groot-Brittannië
05-10-2017 18:32 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank Oost-Nederland in Zwolle gevangenisstraffen tot 7 jaar geëist. Het OM verdenkt de negen verdachten van betrokkenheid bij meerdere drugstransporten tussen 30 november 2013 en 20 juni 2014 naar Scandinavië en Groot-Brittannië. Het gaat om transporten met hasj, heroïne, cocaïne, amfetamine en XTC-pillen.

De verdachten zijn mannen tussen 31 en 60 jaar uit Hilversum, Nieuwegein, Utrecht, Woerden, Breda en Harlingen. Het OM beschouwt de, nu 34-jarige, man uit Hilversum als hoofdverdachte en als opdrachtgever van vier transporten. Hem en één medeverdachte wordt bovendien witwassen ten laste gelegd.

De officier van justitie eiste gevangenisstraffen van 7 en 5 jaar en van 36 maanden (12 voorwaardelijk), 30 maanden (10 voorwaardelijk), 28 maanden (8 voorwaardelijk) en 15 maanden (5 voorwaardelijk).

De zaken van twee van de verdachten zijn vandaag aangehouden in verband met persoonlijke omstandigheden.

Onderzoek

Onder gezag van het Landelijk Parket is Dienst Infra van de Landelijke Eenheid in februari 2014 een onderzoek gestart. Aanleiding daarvoor was informatie over een in Noorwegen onderschept drugstransport. De aangehouden chauffeur had openheid van zaken gegeven en verklaringen afgelegd over de betrokkenen aan Nederlandse zijde. Gedurende het onderzoek werd bekend dat er ook Nederlandse chauffeurs waren aangehouden in Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië voor soortgelijke delicten. Deze vier transporten leken allemaal met elkaar in verbinding te staan door overeenkomsten in personen en locaties. Ze zijn hierom opgenomen in het onderzoek.

Het onderzoeksteam heeft in juni 2014 een vijfde transport naar Groot-Brittannië kunnen observeren en laten onderscheppen. In september 2014 heeft de politie aanhoudingen en doorzoekingen gedaan.

Bananen en tuinkabouters

Het gaat in dit onderzoek om vijf transporten waarin drugs verstopt waren en betrokkenen als verdachten zijn aangehouden.

Bij een transport naar Noorwegen op 30 november 2013 zijn 146,5 kilo hasj en 9,5 kilo amfetamine aangetroffen in een holle ruimte achter een dubbele wand. Uit Noorse stukken blijkt dat de verdovende middelen zijn ontdekt tijdens de overtocht van Hirtshals (Denemarken) naar Larvik (Noorwegen), doordat een drugshond aansloeg bij de onderkant van de vrachtwagencombinatie.

Op 19 februari 2014 ging het om 207 kilo hasj in dozen tussen lading bananen met bestemming Denemarken.

Bij het transport naar Zweden op 17 maart 2014 werd bij controle van de vrachtwagencombinatie in Helsingborg een partij van 71 kilo cannabis aangetroffen, die zat verstopt in de cabine die ook als slaapplaats dient.

Ruim 10 kilo heroïne was weggewerkt in een geprepareerde accubak van een vrachtwagen die op 23 april 2014 Milton Keynes in zuidoost-Groot-Brittannië aandeed.

Het vijfde en laatste transport is dat naar Newcastle op 20 juni 2014. Naast de reguliere lading dozen met tuinkabouters en badzout werden harddrugs getransporteerd: 16 kilo heroïne, 6 kilo cocaïne en ongeveer 350.000 XTC-pillen werden vervoerd, verstopt in een geprepareerde ruimte onder de accubakken van een heftruck.

Loods

Voor de transporten naar Noorwegen, Denemarken en Zweden speelt een loods in Ermelo een centrale rol. In deze loods werden de verdovende middelen in de vrachtwagens gestopt. Van deze transporten was steeds dezelfde persoon opdrachtgever van de chauffeurs. De toen 31-jarige man uit Hilversum stuurde de chauffeurs aan via een prepaid nummer, dat alleen actief was gedurende de periode rondom het transport. De betrokkenen zijn bekenden van elkaar uit de transportwereld.

Voor het transport naar Newcastle is een loods in de gemeente Tiel gebruikt om de verdovende middelen in de vrachtwagen te doen.

Witwassen

Naast het onderzoek naar deze drugstransporten heeft er een financieel onderzoek plaatsgevonden. Dat heeft geleid tot een witwasdossier tegen twee van de verdachten en een ontnemingsrapportage. Uit het financiële onderzoek is gebleken dat de verdachte die als opdrachtgever wordt beschouwd van vier transporten voor zijn geldzaken gebruikmaakte van bankrekeningen van de andere verdachte uit het witwasdossier voor betalingen aan derden. Laatstgenoemde had bovendien diverse voertuigen voor de opdrachtgever op naam staan. Beiden worden verdacht van witwassen. De man die opdracht gaf voor een aantal transporten heeft volgens berekening in de ontnemingsrapportage een wederrechtelijk verkregen voordeel gehad van 97.718 euro.

Vervolg rechtszaak

In het vervolg van de rechtszaak staan maandag en dinsdag de pleidooien op de agenda. Het is nog niet bekend wanneer de rechter in Zwolle uitspraak zal doen.