Clicky


Referendum tapwet mogelijk in maart

Referendum tapwet mogelijk in maart
05-10-2017 09:42 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een eventueel referendum over de zogenoemde sleepwet zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. Een woordvoerder van de Kiesraad bevestigt berichtgeving hierover door NRC Handelsblad. Nu het aantal handtekeningen voor de volksraadpleging de laatste dagen flink in de lift zit, wordt de kans op een referendum steeds groter.

Dat eventuele referenda gecombineerd worden met 'gewone' verkiezingen is volgens de woordvoerder altijd het uitgangspunt, omdat dit de meest efficiënte aanpak is. Volgens hem zijn gemeenten er ook al over geïnformeerd dat op 21 maart 2018 naast gemeenteraadsverkiezingen mogelijk ook een referendum wordt gehouden.

In totaal zijn 300.000 handtekeningen nodig voor een raadgevend referendum over deze nieuwe wet, die formeel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet. De teller staat inmiddels op meer dan 218.000. De afgelopen dagen zit het aantal flink in de lift, nadat tv-maker Arjen Lubach zondag aandacht besteedde aan de kwestie.