Transport Online - Al sinds zomer extra inspectie munitie Mali

Al sinds zomer extra inspectie munitie Mali

Al sinds zomer extra inspectie munitie Mali
03-10-2017 20:00 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Al sinds Defensie deze zomer het conceptonderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kreeg over het fatale mortierongeval, wordt de munitieketen van de Nederlandse militairen in Mali onderzocht. Dat zei minister Jeanine Hennis dinsdag in de Tweede Kamer.

Inspecteurs gaan in Mali "alles overhoop halen", verklaarde de bewindsvrouw. Dit onderzoek wordt nu "in andere vorm" ook bij andere missies van Nederlandse militairen uitgevoerd. Ze laat dat doen omdat "de veiligheid en gezondheid van de militairen altijd voorop moet staan''. Verder wil ze hiermee de onrust bij het thuisfront wegnemen.

De Kamer had eerder in het debat om opheldering gevraagd waarom Hennis pas vrijdag de "operationele pauze'' inlaste en niet al deze zomer toen haar ministerie het conceptrapport van de OVV ontving. De antwoorden van de minister stelden de partijen duidelijk niet tevreden.

"Het lijkt op een paniekreactie", verklaarde Raymond Knops (CDA). Volgens Salima Belhaj van D66 gaf het conceptrapport "voldoende aanleiding" om ook de munitie bij andere missies te controleren. "Waarom is dit niet aangegrepen?". PVV'er Gabriëlle Popken zei dat de minister "om de hete brij heen draaide".

In Mali kwamen medio vorig jaar twee militairen om en raakte een derde zwaargewond. Volgens de OVV was de veiligheid van de granaten niet op orde. De granaten voor de 60 mm-mortier toonde zwakke plekken in het ontwerp. Ze werden in 2006 met spoed aangekocht voor de missie in Afghanistan. In Mali werden de granaten verkeerd opgeslagen. Ze werden aan te hoge temperaturen blootgesteld.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,326

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions