Clicky


VVD en PVV sparen Hennis niet

VVD en PVV sparen Hennis niet
03-10-2017 17:09 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD-Kamerlid Han ten Broeke spaart partijgenoot en minister Jeanine Hennis van Defensie niet in het debat over het dodelijke mortierongeluk in Mali. Hij sprak van een aaneenschakeling van vermijdbare fouten en zei dat de verantwoordelijkheid van Hennis zeker aan de orde komt. De PVV verwacht dat Hennis aftreedt.

Ten Broeke zegt dat het vernietigende OVV-rapport over het ongeluk zoveel vragen oplevert, dat die "eerst door deze minister moeten worden beantwoord''. Hij wil onder meer weten waarom pas tot extra controles en een "operationele pauze'' is besloten, terwijl Defensie in juni al kennis had van het rapport. Ten Broeke noemt het ongeval "onverteerbaar'' en zei over de nabestaanden dat "we in deze tijd intens met ze meeleven''.

Als het aan de PVV ligt, treedt Hennis nog tijdens het debat af. Volgens Kamerlid Gabriëlle Popken dient de PVV een motie van wantrouwen in als ze niet uit eigen beweging opstapt.

Hennis is volgens haar verantwoordelijk voor de fouten voor, tijdens en na het ongeluk. De minister heeft volgens Popken vijf jaar kunnen optreden, maar heeft dat nagelaten. Daarom noemde ze Hennis' reactie na de publicatie van het vernietigende OVV-rapport over het ongeluk "tenenkrommend''. Hennis zei toen dat ze niet wilde aftreden maar "optreden''.

D66 vindt dat het ,,structureel'' mis is bij Defensie en dat de organisatie consequent te weinig aandacht heeft voor de veiligheid van de medewerkers, die zelf hun leven in de waagschaal stellen. D66-Kamerlid Salima Belhaj wil weten hoe het kan dat Hennis genoegen heeft genomen met een gebrekkig hospitaal in Mali, terwijl de Tweede Kamer steeds heeft gehamerd op goede medische voorzieningen. Ook wil ze horen of Hennis laat uitzoeken wie er verantwoordelijk is geweest voor de aanschaf van ondeugdelijke mortiergranaten.

Ook andere partijen zoals SP, GroenLinks en 50PLUS oordelen hard tijdens het Kamerdebat over het ministerie en Hennis. De partijen willen weten waarom pas vorige week een "operationele pauze'' bij de missies in ingelast, terwijl Defensie al in juni een conceptrapport van de OVV over het ongeluk kreeg en dus wist dat er ernstige problemen waren met munitie.

Isabelle Diks van GroenLinks zei zich "kapot geschrokken te zijn van de staat van de Defensie-organisatie". Zij noemde de houding van het ministerie richting de nabestaanden van het mortierongeval ,,stuitend". Ook Henk Krol van 50PLUS vroeg zich af waarom het menselijk gezicht van Defensie zo laat kwam.