Celstraf voor doodschudden baby

Celstraf voor doodschudden baby
03-10-2017 13:38 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een 26-jarige man uit Den Haag die in 2012 zijn babydochter om het leven heeft gebracht door hardhandig met haar te schudden, moet twee jaar en drie maanden de cel in. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag. De verdachte Rudolph H. werd bekend als ronselaar voor de jihad en stond daarvoor ook al voor de rechter.

De straf valt in hoger beroep wat lager uit dan bij de rechtbank. Die veroordeelde de vader tot twee jaar en zes maanden wegens doodslag. De man ontkende en was in beroep gegaan.

Het vier maanden oude meisje overleed aan de gevolgen van zwaar hersenletsel. H. veronderstelde dat zijn anderhalf jaar oude zoontje, dat in de box lag, mogelijk betrokken was bij de dood van de baby. De advocaat-generaal achtte dit vorige maand op de zitting uitgesloten, gezien de letsels van het slachtoffertje. Het leidde tot een eis van vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het hof is op basis van het oordeel van deskundigen ook van oordeel dat de man de baby heeft geschud. Maar het hof acht niet bewezen dat hij zijn dochter wilde doden of de kans op de dood van zijn dochter bewust heeft aanvaard. Maar hij heeft wel op de koop toegenomen dat zijn dochter door het schudden zwaar letsel kon oplopen.

Net als de rechtbank vindt het hof een gevangenisstraf van twee jaar en zes maanden passend. Maar omdat het strafproces te lang heeft geduurd, gaan er drie maanden vanaf.

Wegens de latere jihad-acties van H. was de zitting vorige maand in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. H. - alias Abou Suhayb - is een bekeerling en zou fungeren als mediaman van een criminele organisatie in Den Haag die jongeren ertoe aanzette om in IS-gebied te gaan strijden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,776
Diesel1,478

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden