Clicky


Dodental Las Vegas verder omhoog

Dodental Las Vegas verder omhoog
03-10-2017 01:09 | Buitenland | auteur ANP

LAS VEGAS - Het dodental door de schietpartij in Las Vegas is opgelopen naar 59. Ook is inmiddels duidelijk dat zeker 527 mensen gewond raakten, maakte de politie in de stad bekend. Sommige slachtoffers liepen schotwonden op, terwijl anderen gewond raakten terwijl ze probeerden te vluchten.

De lokale sheriff, Joseph Lombardo, zei op een persconferentie dat minstens achttien wapens, explosieven en duizenden kogels zijn aangetroffen in het huis van de schutter in Mesquite. De 64-jarige Stephen Paddock kocht in 2015 een woning in die kleine plaats, die vlakbij de grens met Arizona ligt.

Lombardo stelde ook dat de politie zich opmaakt om een tweede huis te doorzoeken in Nevada. Ook dat pand wordt in verband gebracht met de schutter. Het is nog onduidelijk of die inval al heeft plaatsgevonden. Hij zei verder dat ammoniumnitraat, een grondstof voor explosieven, is aangetroffen in de wagen van Paddock.

De sheriff vertelde dat de schutter "een apparaat dat vergelijkbaar is met een hamer'' gebruikte om ramen in te slaan in een hotelkamer, zodat hij naar buiten kon schieten. De politie trof later zestien vuurwapens aan in die ruimte, waar Paddock zich van het leven had beroofd. Aan sommige van die wapens leek te zijn gesleuteld, zodat ze als automatische wapens gebruikt konden worden.

De winkel Guns & Guitars in Mesquite liet weten dat Paddock een klant was. Hij voldeed volgens de onderneming aan alle eisen om wapens te kunnen kopen. Eigenaar Chris Sullivan zei nooit enige aanwijzing te hebben gehad dat Paddock labiel was.

Over het motief van de schutter bestaat nog onduidelijkheid. "Hij was een rijke kerel die graag videopoker speelde en het leuk vond om cruisereizen te maken'', zei de verblufte broer van Paddock eerder tegen verslaggevers. "Hij heeft zijn wapen nog nooit getrokken. Dit is onbegrijpelijk.''

De vader van de schutter was volgens Amerikaanse media een beruchte bankovervaller. Hij belandde zelfs op de lijst met meest gezochte criminelen van de landelijke politiedienst FBI. Dat gebeurde nadat Benjamin Hoskins Paddock in de jaren zestig ontsnapte uit de gevangenis. De FBI omschreef Paddock destijds als een "psychopaat'' die naar verluidt zelfmoordneigingen had.