Clicky


Hennis biedt nabestaanden excuses aan

Hennis biedt nabestaanden excuses aan
02-10-2017 00:10 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden van de twee militairen die door een mortierongeluk in Mali zijn omgekomen. Hennis heeft vrijdag, een dag na het uitkomen van een hard onderzoeksrapport over de fouten die tot het ongeluk hebben geleid, met hen gebeld.

Hennis belde met Greetje Groenbroek, de moeder van de 29-jarige Henry Hoving, en met de vader van Kevin Roggeveld (24), bevestigt het ministerie. Groenbroek toonde zich vorige week teleurgesteld dat de legertop noch Hennis contact hadden gezocht met de nabestaanden.

Desgevraagd zegt Greetje Groenbroek dat de minister "haar menselijke kant heeft laten zien, niet de politica". Volgens haar zei Hennis "dat het haar speet dat alles zo gelopen was". Ook heeft Hennis uitgelegd waarom ze geen contact had opgenomen, maar daar wilde Groenbroek niets over kwijt.

De nabestaanden willen naar de rechter stappen. Ze verwijten Defensie dood door schuld omdat de oefengranaat die Hoving en Roggeveld fataal werd niet veilig was.