Transport Online - OM wil ook motorclub Satudarah verbieden

OM wil ook motorclub Satudarah verbieden

OM wil ook motorclub Satudarah verbieden
26-09-2017 17:13 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) wil ook motorclub Satudarah laten verbieden. Een woordvoerder van het landelijk parket heeft dat dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf.

Binnenkort zal bij de civiele rechter een verzoek worden ingediend voor een verbod, kondigde de woordvoerder aan. Eerder is een identiek verzoek ingediend om motorclub Bandidos te verbieden. De rechter in Utrecht zal die zaak volgende week behandelen.

Het OM vindt het bestaan van motorclubs zoals de Bandidos en Satudarah in strijd met de openbare orde. Leden maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing.

Motorclub Satudarah is verdachte in een groot strafrechtelijk onderzoek. De aankondiging van het verbod komt op de dag dat drie zeer prominente leden werden gearresteerd wegens deelname aan een criminele organisatie.

Advocaat Erik Thomas van Satudarah zegt dat de aankondiging niet als een verrassing komt. ,,Dit is de grote tweeklapper. Ze willen de club zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aanpakken, dat mag duidelijk zijn. We gaan nadenken hoe we hier op moeten reageren'', liet hij in een korte reactie weten.

Hells AngelsSatudarah werd eerder al verboden in Duitsland. In Nederland is het tot nog niet eerder tot een verbod gekomen. In 2009 mislukte een poging van het OM om een chapter van de Hells Angels te verbieden. De Hoge Raad bepaalde dat er geen bewijs was dat alle leden en dus de afdeling crimineel was.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer negenhonderd leden.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 6 juli t/m zondag 12 juli

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,681
Diesel1,324

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions