Clicky


Staking in de lucht bij Mainfreight?

Staking in de lucht bij Mainfreight?
26-09-2017 13:05 | Transport | auteur Redactie [MV]

’S-HEERENBERG - "Er zit een staking aan te komen”, meldt een vrachtwagenchauffeur en lid van de ondernemingsraad (or) van Mainfreight in ’s-Heerenberg aan de nieuwsredactie van Transport Online. De directie wil niet meer praten met vakbond FNV en zou regels niet naleven.

FNV is onlangs weggelopen van een overleg met de Mainfreight-directie omdat ze niet tot overeenstemming konden komen over het correct toepassen van de cao voor de chauffeurs en de medewerkers Logistiek / Crossdock.

Gesprekspartner

De directie wil wel de ondernemingsraad (or) als gesprekspartner vanwege het afspreken van arbeidsvoorwaarden.

Ook is er onlangs een notitie onder de werknemers rondgegaan zonder dat de gehele or daarvan op de hoogte was. De chauffeurs en andere personeelsleden zijn daarin gevraagd aan te geven wat ze belangrijk vinden met betrekking tot arbeidsvoorwaarden.

Buitenspel

Het lijkt erop dat de vakbond buitenspel wordt gezet bij belangrijke kwesties. En die wijst erop dat er juist specialistische organisaties zijn voor onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. Namelijk de vakbonden.

Ook stelt FNV dat de werknemers verbonden willen blijven aan de cao van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en dat ze verwachten dat er verdere afspraken met de vakbond worden gemaakt.

Nadelig

FNV benadrukt in de kwestie met het bedrijf uit ’s-Heerenberg de chauffeurs-normeringen. De vakbond stelt dat de directie ruim een jaar weet dat de normeringsregeling in strijd is met de cao, dat gebroken weken loon van de chauffeurs nadelig kan beïnvloeden.

En dat door de opgeschoonde dag staten het onmogelijk is voor de chauffeurs te controleren of en waarom ze gekort zijn op uren. FNV is van mening dat Mainfreight er niet aan heeft gedaan en het evenmin wil bespreken.

Nuanceert

Terwijl ze zich bij de FNV beraden op verdere stappen, komt een chauffeur en or-lid met de waarschuwing dat er een staking aankomt. Bestuurder Cindy Onvlee nuanceert: “Op dit moment is er nog geen sprake van. Dat is het allerlaatste wat wij gaan doen.”

“Die normeringsregeling mag niet. Wij wachten nog op uitspraken van de rechter over  soortgelijke zaken bij andere bedrijven”, verduidelijkt ze

En: Mainfreight wil inderdaad niet met ons in gesprek. Nu is het aan de kadergroep om verdere stappen te bespreken. Dat wordt maandag 2 oktober duidelijk.”

De directie van Mainfreight is dinsdag door Transport Online om een reactie gevraagd. Die hebben ze nog niet gegeven.

Foto's

  • Mainfreight
    Mainfreight