Clicky


'Kilometerheffing voor vrachtverkeer alleen maar melkkoe'

'Kilometerheffing voor vrachtverkeer alleen maar melkkoe' [+video]
22-09-2017 09:36 | Transport | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Volgens diverse bronnen binnen Den Haag zijn er plannen voor een kilomterheffing voor het vrachtverkeer. Volgens evofenedex, de belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, is dit plan zeer onverstandig. "De files worden er niet korter door, het bedrijfsleven ziet zijn concurrentiepositie geschaad en dat terwijl de invoeringskosten buitensporig hoog zullen zijn."

evofenedex roept de onderhandelaars daarom op een kilometerheffing voor alleen het vrachtverkeer niet in een nieuw regeerakkoord op te nemen.

Niet minder files

"Door files lijden handels- en productiebedrijven in Nederland jaarlijks meer dan 1 miljard euro economische schade door directe vertragingskosten. Dat is exclusief de extra kosten die files daarnaast veroorzaken door te late leveringen, uitgestelde ploegendiensten en stagnerende productieprocessen. Een vorm van betalen naar kilometer per vrachtwagen, zoals het nieuwe kabinet nu mogelijk voorstaat, lost alleen files op als álle voertuigen, dus ook personenauto’s, in dat systeem meegenomen worden. Het belasten van alleen vrachtwagens per kilometer heeft geen enkel effect op de bereikbaarheid", aldus Joost Sitskoorn, directeur van evofenedex.

"De overgang van de huidige belastingstructuur waar vrachtwagens motorrijtuigenbelasting en dieselaccijns betalen, naar een volledig systeem van betalen naar gebruik, zou voor heel veel bedrijven neer komen op een koude lastenverhoging. De huidige tariefstructuur voor het wegvervoer in Nederland maakt Nederland mede tot dé logistieke hotspot van Europa. Daarom zijn er veel distributiecentra in ons land gevestigd. Daar zijn veel banen van juist lager opgeleide mensen mee gemoeid. Honderdduizenden mensen werken als chauffeur of magazijnmedewerker. Deze plannen doorkruizen het zorgvuldige gevoerde  beleid om Nederland juist als logistieke hotspot door te laten ontwikkelen."

evofenedex raadt de onderhandelende partijen dan ook nadrukkelijk af een kilometerheffing voor alleen het vrachtverkeer in een nieuw regeerakkoord op te nemen. Het verschonen van het wagenpark, aanpakken van de files en behoud van ons goede vestigingsklimaat is gebaat bij andere maatregelen. evofenedex roept de onderhandelaars op daarvoor in de plaats Europese bronmaatregelen voor schoner wegtransport te stimuleren, Green Deal Zes zero emissie Stadsdistributie verder uit te rollen en aanzienlijk meer te investeren in een sterk multimodaal vervoersnetwerk.