Clicky


Orkaan Maria raakt Dominica op volle kracht

Orkaan Maria raakt Dominica op volle kracht
19-09-2017 09:51 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MIAMI - De vierde grote orkaan van dit jaar, en de tweede van deze maand in het Caribisch gebied, heeft het kleine eilandje Dominica op volle kracht geraakt. Orkaan Maria zit in de vijfde en zwaarste categorie en bereikte maandagmorgen met windsnelheden van 250 kilometer per uur rond 04.00 uur het eiland. Op Dominica wonen 72.000 mensen.

De ravage is volgens premier Roosevelt Skerrit enorm. Hij liet via Facebook weten dat van zijn ambtswoning als een van de eerste het dak is afgewaaid en dat het water over de vloer liep. "Op dit moment houd ik me eerlijk gezegd niet bezig met materiële schade, want die is verschrikkelijk. Daar kun je met je verstand echt niet bij. Ik richt me volledig op het redden van mensen die opgesloten zitten en op het garanderen van medische verzorging voor de gewonden.''

Skerrit vertelde dat bijna iedereen die hij tot dusver heeft gesproken letterlijk dakloos is geworden door Maria, die boven land afzwakte tot categorie 4 op de Saffir-Simpson-schaal. De orkaan trekt verder naar de Maagdeneilanden en Puerto Rico en komt daar dinsdagavond of woensdagmorgen vroeg aan.

Als Maria haar verwoestende kracht behoudt dan wordt ze voor Puerto Rico de zwaarste in 85 jaar, zei een woordvoerder van het National Hurricane Center in Miami. In 1932 kwam er voor het laatst een met kracht 4 aan land. In 1998 bereikte George, categorie 3, het Amerikaanse eiland. Het 'oog' van Irma, die eerder deze maand voor een enorme verwoesting zorgde op onder meer Sint-Maarten, ging net ten noorden van Puerto Rico langs.