Clicky

 
Transport Online - FNV: werkenden minstens 1000 euro erbij

FNV: werkenden minstens 1000 euro erbij

FNV: werkenden minstens 1000 euro erbij
18-09-2017 13:39 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - FNV zet in komende cao-onderhandelingen in op een minimale loonsverhoging van 3,5 procent. Daarnaast stelt de vakbond de eis dat iedereen er minstens 1000 euro (bruto) per jaar op vooruit moet gaan. Dat zou betekenen dat mensen met lage inkomens er zelfs tot 5 procent bij moeten krijgen.

"Het is tijd voor echte waardering, er moet nu echt meer geïnvesteerd worden in werkenden'', vindt arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha van FNV. "Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld, dat echter steeds minder terechtkomt bij de mensen.''

Waar het kan, stijgen de lonen al geruime tijd, stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Zij benadrukken dat de lonen in Nederland per sector worden vastgesteld en dat daar geen algemene percentages of bedragen op te plakken zijn. "De tijd van de geleide loonpolitiek ligt ver achter ons'', aldus een woordvoerder.

De werkgevers vinden het daarnaast belangrijker dat werknemers er netto meer op vooruitgaan door lastenverlichting. Het is aan politiek Den Haag om daar werk van te maken, stellen zij.

Verder blijft FNV ook komend jaar hameren op een einde aan wat het de "doorgeslagen flexibilisering'' noemt. Meer werknemers moeten een vaste baan krijgen. "Mensen hebben recht op zekerheid en een toekomstperspectief. Dat hoort in een menswaardige maatschappij en is goed voor de economie'', aldus Boufangacha.

Een derde punt van aandacht is een herverdeling van werk tussen de generaties. FNV wil dat ouderen minder kunnen gaan werken, zodat er meer banen komen voor jongeren. De vakbond vindt dat daar afgelopen jaar goede afspraken over zijn gemaakt met onder meer ziekenhuizen en gemeenten en in de metaalsector.

De eisen zoals FNV die met instemming van het eigen ledenparlement heeft geformuleerd, komen vanaf 1 december op tafel te liggen bij cao-onderhandelingen. Daarmee moet een einde komen aan wat FNV een "race naar beneden'' op de Nederlandse arbeidsmarkt noemt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden