Clicky


Eerste herfststorm over hoogtepunt heen

Eerste herfststorm over hoogtepunt heen
13-09-2017 17:45 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De eerste herfststorm van het jaar is in een groot deel van het land over zijn hoogtepunt heen. In vrijwel het hele land geldt inmiddels code geel. Er wordt nog gewaarschuwd voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Sommige provincies zijn daar sinds 17.00 uur ook weer van bevrijd, in andere provincies duurt dat iets langer.

Alleen in het Waddengebied waarschuwde het KNMI met een code oranje nog voor zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur, maar sinds 17.00 uur is daar ook code geel van kracht. Code groen, waarbij er geen sprake is van bijzonderheden, geldt in het Waddengebied weer vanaf 21.00 uur.

Woensdag stormde het langs de kust met windkracht 9 geruime tijd. Op een aantal plaatsen, met name in het Waddengebied, was korte tijd met windkracht 10 sprake van een zware storm. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor van 110 tot 120 kilometer per uur. In het binnenland zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 100 kilometer per uur.

De laatste keer dat tijdens een storm dergelijke windstoten zijn gemeten was op 29 november 2015. De eerste herfststorm van 2017 kwam volgens het KNMI vroeg in het seizoen. "Een dergelijke storm die geruime tijd woedt komt meestal pas in oktober of november voor.’’ Het onstuimige weer hing volgens het weerinstituut samen met een venijnige stormdepressie die vanuit Schotland over de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekt.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht overigens dat de avondspits rustiger dan normaal verloopt. De ochtendspits viel ook al mee. Volgens de VID heeft de storm ervoor gezorgd dat veel forenzen woensdag thuisbleven. "Zij mengen zich ook niet in de avondspits’’, aldus de VID.