Clicky


Brandweer druk met meldingen door schade herfststorm

Brandweer druk met meldingen door schade herfststorm
13-09-2017 10:08 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De eerste meldingen van schade door de herfststorm komen binnen. Het gaat vooral om veel afgewaaide takken en omgevallen bomen. Veel bomen zitten nog vol in het blad waardoor ze veel wind vangen. De brandweer heeft het er druk mee. Her en der zijn bomen ook op de weg gewaaid, soms met gevolgen voor het verkeer.

Zo is op de A9 (Amstelveen en Alkmaar) een aanhanger van een vrachtwagen omgewaaid. Rijkswaterstaat heeft juist afgeraden om met een aanhanger, caravan of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Twee rijstroken van de A4 (Amsterdam naar Den Haag) zijn dicht omdat er dakplaten op het asfalt liggen. De A13 (Delft naar Rotterdam) was even helemaal dicht omdat een boom op een rijdende auto viel. Er was alleen blikschade. In Mijdrecht waaide een boom om voor een winkel en in Woerden is uit voorzorg een boom gekapt. In Den Haag belandde een boom bovenop een auto en vernielden takken een bovenleiding van de tram.

Bomen versperren wegen verder in onder meer Krimpen aan den IJssel. In Schiedam heeft de wind een enorme boom uit de grond getrokken. Twee zwangere vrouwen kwamen met de schrik vrij toen zij op het laatste moment nog moesten remmen. Elders in die straat wordt uit voorzorg een boom verwijderd.

Schiphol heeft een aantal start- en landingsbanen gesloten en KLM heeft tientallen Europese vluchten geschrapt. De dijk Enkhuizen-Lelystad is dicht voor aanhangers en vrachtwagens. Een aantal afvaarten over de Waddenzee zijn geannuleerd. In Brabant en Limburg zijn de bruggen over de kanalen dicht omdat ze niet kunnen worden bediend. Ook sluizen in Zeeland blijven dicht.