Ophef over aanhouding NRC-fotograaf

Ophef over aanhouding NRC-fotograaf

AMSTERDAM - De arrestatie van persfotograaf Chris Keulen, die werd opgepakt terwijl hij in Limburg foto's aan het maken was voor NRC, heeft tot verontwaardigde reacties geleid. Politici eisen opheldering, hoofdredacteur van NRC Peter Vandermeersch noemt de aanhouding van de fotograaf onterecht en de inbeslagname van zijn foto's onrechtmatig.

Het College van procureurs-generaals zegt de zaak "uiterst serieus'' te nemen en onderzoekt wat er precies is gebeurd. "Voorop staat dat het College hecht aan vrije nieuwsgaring en dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen'', aldus de top van het Openbaar Ministerie.

Keulen werd opgepakt omdat hij weigerde zijn camera af te geven aan de politie. Dat gebeurde afgelopen zondag, toen hij bezig was met een reportage voor NRC over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen. In de buurt van de NAVO-basis Geilenkirchen maakte hij foto's van een handgemeen tussen een plaatselijke actievoerder en een Amerikaanse militair in burger, waarbij de actievoerder werd toegetakeld. Keulen bracht na zijn aanhouding ruim twee uur in een cel door.

D66, GroenLinks en SP willen opheldering van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Sander Dekker (Media). Volgens Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) is de politie "finaal de mist'' ingegaan. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) noemt het "bizar dat de persvrijheid wordt ingeperkt'' en haar SP-collega Peter Kwint stelt dat "dit niet de bedoeling is - en dan zeg ik het heel netjes''. Buitenweg vermoedt dat ook de Amerikaanse militair te ver is gegaan.

De politie zegt alleen de beelden te hebben gekopieerd die over de mishandeling gingen.


Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!