Transport Online - ProRail: Ouderen steeds vaker in de problemen op overweg

ProRail: Ouderen steeds vaker in de problemen op overweg

ProRail: Ouderen steeds vaker in de problemen op overweg
12-09-2017 10:19 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Steeds vaker komen ouderen met een rollator of scootmobiel in de problemen bij een spoorwegovergang. Wieltjes die klem komen te zitten in het spoor en ouderen die vallen wanneer zij het spoor willen oversteken zorgen voor gevaarlijke situaties. Dit jaar hebben omstanders al een aantal ouderen geholpen die in de problemen waren gekomen op een overweg.

Waar jongeren de signalen op overweg vaak negeren, raken ouderen sneller in paniek. ProRail gaat daarom extra voorlichitng geven om ouderen vertrouwd te maken bij oversteken van overwegen. Ook roept ProRail medeweggebruikers op om ouderen een handje helpen bij het oversteken van de overweg.

Veel van de problemen ontstaan doordat ouderen niet weten hoe zij veilig met een rollator of scootmobiel een overweg kunnen oversteken. Doordat mensen die slecht ter been zijn zo snel mogelijk de overweg willen oversteken komen zij door onhandigheid in de problemen. Ook worden de wieltjes van de hulpmiddelen steeds kleiner, waardoor deze in de rails vast komen te zitten.

Om ouderen te helpen veilig over te steken maakt ProRail ook gebruik van een aantal technische hulpmiddelen. ProRail doet een proef  met een ‘oversteekhulp’ bij beveiligde overwegen. Dit is een soort stoplicht dat aangeeft of er nog voldoende tijd is om veilig over te steken. Als de bellen gaan rinkelen is de trein al bijna bij de overweg.

De oversteekhulp ‘kijkt een stuk verder’. Wanneer de voetganger groen licht krijgt, is er nog genoeg tijd om over te steken voordat er bellen beginnen te rinkelen. De ouderen heeft dan ruim de tijd de overweg rustig en veilig over te steken.

Daarnaast installeert ProRail overwegbellen (de AnnA-bel) die bij druk verkeer harder en in stille situaties zachter kunnen rinkelen. Een geluidssignaal is dan niet te missen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,896
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen