Clicky


Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis

Nieuwe gruwelbeelden uit Belgisch slachthuis [+video]
12-09-2017 09:39 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft opnieuw schokkende beelden van dierenleed naar buiten gebracht. Dit maal gaat het om een slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem.

Op de verborgencamerabeelden is te zien hoe werknemers runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een schietbox in te jagen. De stok wordt op gevoelige delen van het lichaam, waaronder de anus, van de dieren gestoten.

Volgens de organisatie is het vlees verkrijgbaar bij groothandel Makro en staat het dus ook in Nederland op het menu bij restaurants.

"Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen, wat wettelijk niet toegelaten is. Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn gekeeld en verbloed worden. De werknemers nemen geen maatregelen om hen een bijkomende verdoving te geven'', zegt Robert Molenaar, directeur van Animal Rights.

Volgens Molenaar gaat het om het slachthuis Verbist, onderdeel van de VEVIBA-groep. De voornaamste klanten in België zijn Delhaize, Colruyt en Carrefour. Zo'n 5 procent van de afzet wordt geëxporteerd naar Nederland en Frankrijk.

Animal Rights heeft een advocaat in de arm genomen om een klacht in te dienen bij de inspectiedienst Dierenwelzijn in Vlaanderen.

Eerder dit jaar moest een omstreden slachthuis in het Belgische Tielt tijdelijk dicht nadat Animal Rights grove misstanden aan het licht had gebracht bij het bedrijf. De varkens daar werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad.

Bij het Belgische VEVIBA was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerster van de Makro kon nog geen inhoudelijk commentaar geven: "We zijn aan het uitzoeken of het klopt, ik kan er nog niets over zeggen''.