Clicky


Woensdag eerste herfststorm [UPDATE]

Woensdag eerste herfststorm [UPDATE]
12-09-2017 09:36 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - Weerplaza waarschuwt voor de eerste herfststorm van dit najaar. De meteorologen houden in de kustregio rekening met zware tot zeer zware windstoten, overlast in de woensdagochtendspits, afgewaaide takken en mogelijk ook her en der ontwortelde bomen.

De storm begint woensdag vroeg in de ochtend langs de westkust. De uren daarvoor heeft het in het hele land al enige tijd geregend waarna vroeg in de ochtend de wind pal langs de kust aanzwelt tot zuidwesterstorm, 9 Bft. Daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk van rond de 100 km/uur. In de loop van de woensdagochtend breidt de storm zich uit naar de noordwestkust en het Waddengebied.

De meeste wind verwacht Weerplaza tussen 11 en 16 uur op de Waddeneilanden. De wind draait daar dan naar west en neemt mogelijk toe tot een zware storm, 10 Bft, met zeer zware windstoten die op de eilanden oplopen tot rond of iets boven de 120 km/uur.

Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “Aan het begin van de woensdagmiddag trekt een venijnige stormdepressie van west naar oost over de Noordzee, net noord van de Wadden. Het hangt van de exacte koers van dit lagedrukgebied af hoe hard het op de Wadden zal gaan waaien, maar dat het daar een paar uur flink tekeer zal gaan, lijkt zeker.”

In de namiddag gaat de wind geleidelijk weer afnemen, als laatste op Schiermonnikoog en Rottum.

Vanwege de vele regenval van de afgelopen dagen is de grond losser dan normaal. Bovendien staan de bomen nog vol in het blad waardoor Weerplaza vreest dat bomen makkelijker kunnen omwaaien dan normaal. Grote takken met veel blad kunnen de windstoten moeilijk weerstaan.

Severin benadrukt wel dat de zwaarste windstoten zullen optreden op de Waddeneilanden, in Friesland, Noord-Holland en het westen van Zuid-Holland. In de rest van het land wordt het een onstuimige woensdag, maar is de kans op overlast duidelijk kleiner. Problemen in het verkeer zoals lange files op de wegen, vertragingen in het luchtverkeer en problemen op het spoor zullen in het hele land echter voelbaar zijn.

De VID waarschuwt dat het niet verstandig is om woensdag met lege vrachtwagencombinaties of andere lege aanhangers de weg op te gaan. Het gevaar op omwaaien is vooral op routes van noord naar zuid groot. De wind is zuidwest en staat dan haaks op routes als de Houtribdijk (N302), de Noord-Hollandse A7 en A9 en de A6 in de Noordoostpolder. Op dit soort wegen is het risico op omwaaien te groot.