Rutte: dodental Sint-Maarten opgelopen naar 4

Rutte: dodental Sint-Maarten opgelopen naar 4
10-09-2017 17:24 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het dodental als gevolg van de orkaan Irma is opgelopen naar vier. Op Sint-Maarten zijn twee doden aangespoeld. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.

Dat zei premier Mark Rutte zondag na overleg van de meest betrokken ministers over de situatie op de Bovenwindse eilanden. Eerder waren er ook al twee dodelijke slachtoffers geteld en elf ernstig gewonden. Er zijn geen vermisten.

De situatie op Sint-Maarten lijkt wat te verbeteren. "De veiligheid lijkt iets verbeterd, maar is nog fragiel", verklaarde Rutte na het crisisberaad. Er is de afgelopen dagen geplunderd op het eiland. Ook waren er overvallen.

Het aantal militairen op het eiland loopt gestaag op. Zondag zijn dat er 392. Daarna komen er maandag nog eens 44 bij. Verder vertrekken dan ook nog 120 militairen uit Nederland zodat er uiteindelijk zo'n 550 militairen op Sint-Maarten zijn.

De vliegtuigen die militairen en hulpgoederen naar Sint-Maarten brengen, nemen zondag ook alle Nederlandse toeristen (35 in totaal) en uitgezonden Nederlands personeel mee terug naar Curaçao.

De noodhulpverlening is weer volledig op gang. Die lag stil omdat orkaan José de afgelopen nacht langs het eiland trok. Prioriteit voor de komende dagen is ervoor te zorgen dat iedereen onderdak krijgt en het ziekenhuis wordt hersteld, aldus Rutte.

Voor het herstel op de lange termijn gaan teams van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de drie eilanden om te zien wat nodig is. Daarna wordt een plan opgesteld. Het project zal onder leiding staan van Hans Leijtens. Dat is de voormalige baas van de marechaussee. Hij vertrok begin dit jaar als topman van de Belastingdienst.

Verder willen de Fransen de haven en luchthaven van Sint-Maarten gaan gebruiken om hulpgoederen naar het Franse deel van het eiland te brengen. "We helpen elkaar waar het kan", zei Rutte. Hij heeft zaterdag nog telefonisch overlegd met de Franse president Emmanuel Macron.

Volgens Rutte lijkt de situatie op Saba en Sint-Eustatius zich enigszins te normaliseren. Wel blijft de voedsel- en drinkwatervoorziening hier een probleem.

De afgelopen vier dagen kwamen Rutte en een aantal ministers steeds bijeen in het Nationaal Crisis Centrum om de situatie op de eilanden te bespreken. Het volgende beraad staat nu gepland voor woensdag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,770
Diesel1,450

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden