Clicky


Rutte waarschuwt plunderaars Sint-Maarten

Rutte waarschuwt plunderaars Sint-Maarten
09-09-2017 19:33 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft plunderaars op Sint-Maarten gewaarschuwd dat de politie en defensiepersoneel hard mag optreden. "Dat moeten plunderaars zich realiseren", zei hij zaterdag na nieuw crisisberaad.

Op het eiland wordt nog steeds geplunderd en de sfeer is er "grimmig", aldus Rutte. "Dat bevalt ons niet." Daarom worden extra agenten en militairen naar het eiland gestuurd. Maandag moeten dat er in totaal 430 zijn. Mogelijk worden daarna nog eens 150 gestuurd.

De toestand blijft "heel zorgelijk" op Sint-Maarten dat het hardst is getroffen door orkaan Irma. Vele mensen blijven verstoken van eerste levensbehoeften, aldus de premier. "Dat roept gevoelens van onrust en bezorgdheid op."

Orkaan José passeert de komende uren Sint-Maarten. Dat gebeurt naar verwachting met stormkracht 8 met veel regen. Volgens Rutte zijn er voldoende plaatsen voor de bevolking om te schuilen.

Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is een deel van de communicatie op Sint-Maarten weer hersteld. Ongeveer 70 procent van de huizen is hier zwaar beschadigd of ingestort. Maar een deel van de elektriciteit werkt weer en hoofdwegen zijn weer begaanbaar.

Dit weekend worden de Nederlandse toeristen, gezinsleden van Nederlandse hulpverleners en militairen en ander overheidspersoneel dat dakloos is geworden, zoveel mogelijk geëvacueerd van Sint-Maarten. Er zijn hier nog "tientallen" Nederlandse toeristen.

De medische evacuatie is inmiddels afgerond. "Dat is prioriteit nummer één de afgelopen 24 uur geweest", verklaarde de premier. Er is onder meer een groep van 65 nierpatiënten van het eiland weggehaald.

Op Saba zijn de wegen weer vrij en werkt de luchthaven. Wel zijn mensen hier verplaatst uit vrees voor aardverschuivingen, aldus Plasterk. Op Sint-Eustatius heeft 70 procent van de mensen weer stroom. Knelpunten op beide eilanden blijven water, voedsel, medicijnen en veiligheid.

Rutte en enkele ministers kwamen zaterdag aan het eind van de middag weer samen in het Nationaal Crisis Centrum om de situatie op de Bovenwindse eilanden te bespreken. Zondagmiddag is hier opnieuw een overleg. Dinsdag is er dan een extra Rijksministerraad.