Clicky


Twee doden, elf zwaargewonden Sint-Maarten

Twee doden, elf zwaargewonden Sint-Maarten
08-09-2017 18:46 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Op Sint-Maarten zijn twee doden gevallen toen het eiland werd getroffen door orkaan Irma. Ook zijn er 43 gewonden, van wie elf ernstig, maakte minister Ronald Plasterk bekend tijdens een persconferentie.

Eén van de dodelijke slachtoffers is volgens Plasterk tijdens de orkaan waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven. Donderdag was nog sprake van één dode en enkele gewonden.

Volgens Plasterk zijn er 65 dialysepatiënten op Sint-Maarten. De vijftien meest acute gaan vrijdagavond met een vliegtuig van kustwacht naar Aruba. Zij worden daar gedialyseerd. De andere vijftig gaan zaterdag met een Hercules van de luchtmacht. Het is de bedoeling dat dit vliegtuig het eerste grote toestel is dat op het eiland landt sinds de orkaan.

Willem-Alexander

Plasterk zegt dat het de bedoeling is om met koning Willem-Alexander zondag het commandocentrum op Curaçao te bezoeken. Als het verantwoord is, dan gaat de koning ook naar de Bovenwindse eilanden om daar de situatie zelf in ogenschouw te nemen.

Behalve een gebrek aan eerste levensbehoeften als water en voedsel, is de openbare orde nog steeds een punt van zorg. Volgens minister-president William Marlin is die aan het verbeteren, maar Plasterk wijst erop dat die toch nog steeds "alle aandacht'' nodig heeft. Nederlandse militairen zijn daarom zichtbaar aanwezig op belangrijke punten.