Transport Online - Luchtmachtvliegers achter de 'KLM-knuppel'

Luchtmachtvliegers achter de 'KLM-knuppel'

Luchtmachtvliegers achter de 'KLM-knuppel'
07-09-2017 13:45 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

EINDHOVEN - Twee vliegers van Vliegbasis Eindhoven verruilen in november tijdelijk hun luchtmachtuniform voor dat van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Zij starten daar op 1 november de opleiding tot vlieger op de Airbus 330. Dat type toestel volgt de KDC-10 transportvliegtuigen op waar beide militairen nu mee vliegen.

Commandant Vliegbasis Eindhoven kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, ondertekende op Schiphol de detacheringsovereenkomst met KLM.

"Met deze constructie halen we de ervaring in huis. Zo kunnen we in de toekomst onze eigen opleidings- en trainingsprogramma’s ontwikkelen voor de internationale Multi Role Transport Tanker (MRTT)-organisatie", aldus luitenant-kolonel Cris. "Die gaat in 2020 op de vliegbasis van start."

De opleiding kent drie delen. Eerst moeten de vliegers in de simulator een zogeheten typerating halen. Dat is de omscholing op een specifiek vliegtuigtype.

Hierna gaan de vliegers aan de slag als co-piloot op lijnvluchten van de KLM. Nadat hier ervaring is opgedaan, volgen ze uiteindelijk de opleiding tot gezagvoerder en later tot instructeur op de A330.

De verwachting is dat het eerste deel van de opleiding in februari 2018 is afgerond.

Vliegbasis Eindhoven heeft ook twee vliegers gedetacheerd bij AirTanker/RAF. Zo wordt er brede ervaring opgedaan, die voor het bouwen van een eigen trainingsorganisatie is te gebruiken. De eerste 2 A330 vliegtuigen worden in de zomer van 2020 op Eindhoven verwacht.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,901
Diesel1,531

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen