Clicky


Orkaan Irma raast op Sint-Maarten af

Orkaan Irma raast op Sint-Maarten af
06-09-2017 11:43 | Buitenland | auteur ANP

PHILIPSBURG - De orkaan Irma gaat recht op Sint-Maarten af, waarschuwt Weerplaza. "Het lijkt er steeds meer op dat orkaan Irma recht over Sint-Maarten gaat trekken'', aldus het weerbureau.

Ook het KNMI ziet dat de orkaan richting het Caribische eiland gaat. Volgens een woordvoerster maakt het voor de hevigheid van de orkaan niet veel verschil of de orkaan recht over Sint-Maarten heen trekt of op enkele kilometers afstand voorbijkomt.

Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur is Irma volgens het KNMI "de sterkste orkaan ooit in de open Atlantische oceaan''. Windstoten kunnen nog krachtiger dan dat zijn. Saba en Sint-Eustatius liggen verder naar het zuiden en zullen minder hard worden getroffen dan Sint-Maarten, verwacht het KNMI. "Daar verwachten we windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur'', vertelt de woordvoerster.

Volgens de KNMI komt Irma tussen 13.00 en 14.00 uur Nederlandse tijd aan bij Sint-Maarten. De ene helft van het eiland is een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De andere helft hoort bij Frankrijk. Saba en Sint-Eustatius zijn bijzondere Nederlandse gemeenten.