Eigen risico volgend jaar naar 400 euro

Eigen risico volgend jaar naar 400 euro
06-09-2017 09:45 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar 400 euro. Ook de premie gaat omhoog is de verwachting. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag flink zal toenemen. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover woensdag in De Telegraaf. De cijfers komen naar buiten op Prinsjesdag als het demissionaire kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.

De stijging van het eigen risico komt hoofdzakelijk door de verwachte loonstijging in de zorg. Het eigen risico ligt nu op 385 euro. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, maar de jaren daarvoor wel met 10 of 15 euro per jaar.

De zorgpremie zal volgens ramingen stijgen met ongeveer 6 euro per maand. Dat kan nog veranderen. Het kan nog een euro meer of minder worden. De zorgverzekeraars stellen de premie in het najaar vast.

De zorgtoeslag zal met zo'n 130 euro groeien. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere 65 euro is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil het eigen risico afschaffen of verlagen. Van de partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) die praten over een nieuw kabinet pleiten CDA en ChristenUnie voor een forse verlaging van het eigen risico.

Patiëntenfederatie Nederland, een koepel van patiëntenorganisaties, vindt de maatregel onaanvaardbaar. "Mensen kunnen de zorgkosten vaak nu al niet meer ophoesten. Nu het eigen risico verhogen en tevens de zorgverzekering laten stijgen leidt tot mijden van zorg'', stelt de organisatie.

De belangenbehartiger roept de Tweede Kamer op "dit onzalige plan'' bij de begroting van tafel te halen en "liefst nog eerder.'' De federatie wijst erop dat veel politieke partijen hebben aangegeven dat het eigen risico juist omlaag moet.Juridische Column

Verschillende brancheorganisaties hebben al aangekondigd dat het coronavirus gevolgen heeft voor de tarieven voor zee- en luchtvrachttransport van en naar China. Logistieke dienstverleners willen de kosten die zij als gevolg van het virus extra moeten maken doorbelasten aan hun opdrachtgevers, de handels- en productiebedrijven. Kan dat zomaar?


LEES VERDER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,788
Diesel1,472

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions

Rijverboden