Clicky


Eilanden in spanning voor komst orkaan Irma

Eilanden in spanning voor komst orkaan Irma
05-09-2017 19:30 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Bewoners van de Bovenwindse Eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba bereiden zich voor op orkaan Irma. De orkaan die onder meer deze eilanden bedreigt, is inmiddels gegroeid naar categorie 5, de zwaarste categorie is met windsnelheden tot 280 kilometer per uur.

De orkaan trekt over de Atlantische Oceaan het noorden van het Caribisch gebied in. Naar verwachting bereikt de wervelstorm woensdagmorgen rond 08.00 uur (onze tijd) de Bovenwindse Eilanden.

Op de eilanden worden kozijnen vastgetimmerd en tuinen opgeruimd om te voorkomen dat afval de lucht in vliegt. Ook slaan velen water, voedsel en batterijen in om de hoognodige zaken in huis te hebben. Scholen en overheidsdiensten zijn dicht en vanaf 20.00 uur 's avonds (lokale tijd) geldt een avondklok.

Defensie heeft bijna honderd militairen naar de eilanden gestuurd. Zodra de orkaan is gepasseerd gaan twee marineschepen van Aruba en Curaçao naar de drie eilanden om nog eens extra militairen en hulp af te leveren.

Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten sluit dinsdagmiddag lokale tijd. Ook woensdag blijft de luchthaven dicht. Daarna is het afhankelijk van eventuele schade wanneer er weer vliegtuigen kunnen landen.

Reisorgansiatie TUI heeft laten weten dat een vlucht die dinsdagochtend naar Sint Maarten zou vertrekken, zonder de gebruikelijke tussenstop op St. Maarten direct doorvliegt naar Curaçao. Een deel van de reizigers die al op het eiland zat en naar Nederland zou vertrekken, is maandag al met een KLM-vlucht naar Nederland teruggebracht. De reizigers die nog op het eiland zijn, zijn naar een veilige omgeving in het zuiden van het eiland gebracht of verblijven bij familie en vrienden.