Bonden: gesprek arbeidsmarkt niet hervatten

Bonden: gesprek arbeidsmarkt niet hervatten
05-09-2017 19:21 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De vakbonden gaan niet opnieuw onderhandelen met de werkgevers, na het mislukken van het polderoverleg over de arbeidsmarkt. Voorzitter Han Busker van de FNV heeft dat dinsdag aan de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie laten weten. Die hadden een indringend beroep gedaan op de sociale partners om toch verder te praten.

"We gaan niet onderhandelen. We hebben aangegeven dat wat ons betreft het proces hier stopt'', aldus Busker. "Als je weer aan tafel gaat zitten moet je het vertrouwen hebben dat je er met elkaar uitkomt''. Dat vertrouwen is er volgens hem niet. Hij gaat wel met voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW "evalueren'' wat er is gebeurd de afgelopen periode.

Een akkoord in de polder over de arbeidsmarkt is belangrijk voor een nieuw kabinet. De vier partijen verschillen van mening over het onderwerp. Ze moeten nu zelf komen met plannen voor de arbeidsmarkt. Volgens ingewijden hebben de partijen er zelf nog nauwelijks een letter over op papier. Als werkgevers en werknemers tot een akkoord waren gekomen, zou dit de onderhandelingen gemakkelijker hebben gemaakt.

De Boer sprak dinsdag ook met de onderhandelende partijen en ook op hem werd een dringend beroep gedaan om "toch met iets te komen''. Hij liet daarna weten dat de werkgevers ,,in principe altijd bereid zijn om constructief daaraan mee te werken'', maar dat de standpunten van de werkgevers duidelijk zijn.

De vakbonden CNV, FNV en VCP zijn uit het overleg met werkgevers over hervormingen in de arbeidsmarkt gestapt. Ze werden het niet eens over de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het ontslagrecht. Eén van de hete hangijzers is de loondoorbetaling bij ziekte. De werkgevers eisen dat er compromissen over worden gesloten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden