Clicky


Brussel keurt noodlening Air Berlin goed

Brussel keurt noodlening Air Berlin goed
04-09-2017 16:16 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen een overbruggingskrediet dat de Duitse overheid heeft verstrekt aan de failliete luchtvaartmaatschappij Air Berlin. Dankzij de noodlening kan het bedrijf voorlopig blijven vliegen en dat is ook in het belang van de reizigers, meent de concurrentiewaakhond.

Air Berlin vroeg medio augustus faillissement aan, nadat grootaandeelhouder Etihad zijn handen van het structureel verlieslatende bedrijf had afgetrokken. Dankzij een noodkrediet van maximaal 150 miljoen euro van de overheid kunnen de vluchten voorlopig doorgaan. Dat komt de kans op een verkoop van gezonde onderdelen ten goede.

Aan de lening zijn strenge eisen gesteld. Zo is duidelijk afgesproken dat de hulp tijdelijk van aard is en niet bedoeld om Air Berlin als zelfstandig bedrijf op de been te houden. Daarom is volgens de Europese Commissie geen sprake van verstoring van de concurrentie.

Prijsvechter Ryanair had zich in Brussel beklaagd over de gang van zaken. Het Ierse bedrijf zei een een-tweetje te vermoeden tussen de Duitse staat en Lufthansa, dat aast op een groot deel van de vloot van Air Berlin. Daarmee zou de marktleider in Duitsland zijn toch al zeer machtige positie verder verstevigen.

Zelf behoorde Ryanair ook tot de gegadigden om een deel van de failliete boedel over te nemen. Topman Michael O'Leary liet vorige week evenwel weten dat het bedrijf afziet van een bod. Daarbij klaagde hij opnieuw dat het biedingsproces niet eerlijk verloopt, omdat zou worden aangestuurd op een verkoop aan Lufthansa.