Clicky


Algemene Beschouwingen mogelijk uitgesteld

Algemene Beschouwingen mogelijk uitgesteld
01-09-2017 19:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer denkt erover de zogeheten Algemene Politieke Beschouwingen dit jaar uit te stellen. Het lijkt de meeste partijen verstandig te wachten met dit debat over de hoofdlijnen van de met Prinsjesdag gepresenteerde begroting tot er een nieuw kabinet is aangetreden.

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) zouden dan kunnen worden samengevoegd met het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet. Het gros van de partijen ziet op voorhand geen grote bezwaren om de twee soortgelijke debatten samen te voegen, bevestigen zij na berichtgeving van BNR. Tenzij het nog erg lang duurt tot het kabinet waaraan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken op het bordes staat. Dan zou de Kamer alsnog de APB moeten houden met het demissionaire kabinet, vindt het leeuwendeel van de Kamer.

Het is nog onduidelijk wat er met de Algemene Financiële Beschouwingen moet gebeuren. Dat debat, waarin de financieel specialisten van de Kamer de begroting tegen het licht houden, volgt normaliter op de meer ideologisch getinte APB. Omdat de begroting voor het eind van het jaar door Tweede en Eerste Kamer moet zijn geloodst, kan dat minder uitstel lijden.

Ongebruikelijk is het niet dat de APB niet doorgaan. Dat gebeurde nog in 2012, ook toen omdat het toenmalige demissionaire kabinet al bijna het veld zou ruimen voor de nieuwe regering van VVD en PvdA.

Alleen SP en 50PLUS hebben zich tot dusver tegen uitstel uitgesproken. Zij wijzen erop dat de kabinetsformatie al lang duurt en nog onzeker is of er binnen een paar weken wél een nieuw kabinet kan aantreden. Het is volgens de SP juist hoog tijd om dringende zaken aan de orde te stellen. Maar bronnen aan het Binnenhof leggen de steun van de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet uit als een signaal dat zij verwachten er binnen afzienbare tijd uit te zijn.